Verschillen tussen Nederlanders en Hollanders

Nederlanders op de markt

Inhoudsopgave

Wanneer je in het buitenland bent worden de termen Hollanders of Nederlanders regelmatig door elkaar gebruikt. Echter, officieel gezien is een Hollander niet hetzelfde als een Nederlander!

 

Wat is een Nederlander

Een Nederlander is een persoon die geboren of woonachtig is in Nederland. Er zijn verschillende manieren om een Nederlander te worden:

 

Automatisch

Automatische geboorte als bij de geboorte één van de ouders van Nederlandse afkomst is. Tevens geldt dit ook bij adoptie of erkenning van ouderschap;

 

Optie

Via een 3 maanden durende procedure. Dit heet de optieprocedure. Echter, om in aanmerking te komen voor deze optieprocedure dien je te beschikken over:

  • een verblijfsvergunning,
  • een bewijs dat je afkomstig bent uit één van de EU-landen
  • een bewijs dat je buiten de EU, maar op het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden woont.

 

Naturalisatie

Mensen die minimaal 5 jaar, legaal, in Nederland verblijven zich daadwerkelijk verbonden voelen met het land, mogen onder bepaalde voorwaarden de Nederlandse nationaliteit aanvragen. Wanneer zij deze procedure afronden, worden ze officieel Nederlander en krijgen ze ook een paspoort en stemrecht. Echter, naturalisatie is, de automatisch methode of optieprocedure, een langer proces. Hierbij dient de aanvrager ook een inburgeringsproces te doorlopen om volledig te integreren in de Nederlandse cultuur.

 

Wat is een Hollander

Een Hollander is een inwoner van de Graafschap Holland. Tegenwoordig bedoelt men met ‘Hollander’ de inwoner van de provincies Noord-Holland of Zuid-Holland, het voormalige gewest Holland. Alleen Hollanders of buitenlanders denken dat Hollander en Nederlander hetzelfde betekent.

 

Maar vraag je dit aan een inwoner van een andere provincie? Dan is dat zeker niet het geval! Een Limburger noemt zich een Limburger of een Nederlander omdat hij in Nederland woont. En dat geld net zo voor een Brabander, Zeelander, Groninger, Fries, Drenth of andere provincie-inwoners.

 

Gek toch, dat in één klein landje zoveel onderscheid wordt gemaakt. Verschillen Nederlanders dan echt zoveel van elkaar of zit dat tussen de oren?

 

Verschillen wij Nederlanders echt zoveel van elkaar?

Hoewel veel Nederlanders dezelfde normen en waarde hanteren, is Nederland een multiculturele samenleving. Er leven veel verschillende culturen door en langs elkaar heen. Daarbij is de cultuur van de inheemse Nederlander ook verschillend. Er is bijvoorbeeld al een contrast tussen de Hollanders en de zuidelijke provincies (Noord-Brabant en Limburg).

 

Typisch Nederlands

De Nederlandse samenleving is sterk individualistisch. Daarnaast streven Nederlanders naar gelijkheid en hebben ze een ‘doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg’ mentaliteit. Echter, Nederlanders scoren hoog op het benadrukken van geluk en plezier. Hierdoor behoort Nederland met de culturele kenmerken tot de Scandinavische en Angelsaksische landen.

 

Daarnaast zijn sommige dingen typisch Nederlands (gebeurd in elke provincie) omdat dit in andere landen nauwelijks voorkomt. Denk maar aan het vele fietsen, er bestaat bijna geen Nederlander zónder fiets. En dan natuurlijk wel op het Nederlandse model: de oma fiets!

 

Maar ook juist file rijden met de auto, is iets wat veel in Nederland voorkomt. En dat terwijl de gebruikelijke Nederlander altijd haast heeft😊.

 

Multicultureel

Nederland is een multicultureel land omdat er diverse bevolkingsgroepen wonen. Mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, kunnen in Nederland toch een verblijfsvergunning of paspoort krijgen. Een van de hoofdoorzaken hiervan zijn de migranten die al rond de 16e eeuw naar Nederland werden gehaald om hier te komen werken. Deze lijn heeft zich alleen maar voortgezet.

 

Meer weten over immigranten in Nederland? Lees dan ook Verschillen tussen immigrant en migrant!

 

Onze multiculturele samenleving bestaan uit mensen die afkomstig zijn uit maar liefst 190 verschillende landen. En vaak leven zij nog steeds volgens hun eigen geloof, cultuur, gewoonten en tradities.

 

Hollanders vs. Limburgers

Hoewel provincie-inwoners allemaal Nederlander zijn, bestaat er binnen Nederland ook nog een verdeling. Limburgers zijn bijvoorbeeld enorm trots op hun Limburgse nationaliteit en hebben niks met Hollanders. En andersom.

 

Limburgers leven bourgondische en ‘relaxter’ dan de Nederlanders boven de rivieren. Limburg (en Brabant) lijken met hun cultuur net wat meer op die van België of Frankrijk. Terwijl het noorden van Nederland, zoals hierboven vermeld, meer weg heeft van de Scandinavische landen.

 

Naast culturele verschillen zijn er ook duidelijke geografische verschillen binnen Nederland. Limburg, Noord-Brabant en Gelderland zijn vrij heuvelachtig, terwijl de rest van Nederland enkel uit vlakke weides bestaat. Langs de kust bevinden zich ook meerdere duinlandschappen en stranden. Dit maakt de natuur in Nederland heel divers! Nederlanders komen regelmatig in deze verschillende landschappen terecht. Tijdens een rijles in bijvoorbeeld Bergen op Zoom (Noord-Brabant), rijd je door een gevarieerd landschap van heuvels en vlakke weides!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *