Inhoudsopgave
Tijdens je zoektocht naar een huur of koopwoning heb je vast wel eens van de term turnkey gehoord. Het is een begrip dat vaak gebruikt wordt binnen de woning sector. Echter, er is nog een term die men vaak gebruikt, namelijk Design & Build. Deze term komt vooral voor in de bouw sector, maar wordt ook vaak verward met turnkey. Het kan lastig zijn om te bepalen wat deze twee nu precies betekenen en vooral wat de verschillen zijn. Hieronder leggen we je dat haarfijn uit!
Turnkey
Turnkey is het sleutel klaar maken van een project. Dit betekent dat één bedrijf ervoor zorgt dat het geheel gebruiksklaar is bij de oplevering. De sleutel hoeft alleen nog maar omgedraaid te worden. Het begrip turnkey wordt binnen verschillende onderdelen van een woning gebruikt, waarbij het woord het vaakst gebruikt wordt bij nieuwbouw woningen. Als huurder of koper hoef je bij een turnkey contract niets meer aan de woning te doen. Wanneer jij de sleutel ontvangt is hij echt instap klaar. Dat wil zeggen dat zowel de muren als de vloer helemaal goed en wellicht vernieuwd zijn en de woning voorzien is van de nodige sanitaire voorzieningen. Het enige wat jij als koper of huurder hoeft te doen is je meubels erin plaatsen. Daarnaast wordt de term turnkey gebruikt wanneer er huizen worden gebouwd. Er is in dit geval één bedrijf die het gehele projectmanagement tot zich neemt. Dit bedrijf zorgt er dan voor dat de woning instap klaar wordt gemaakt. Het wordt dus zowel gebruikt bij de bouw als bij de verhuur/de verkoop.
Design & Build
Design & Build is ook een term dat wordt gebruikt binnen de bouw van huizen. In dit geval gaat het echt alleen om de bouw van een huis, hotel of ander gebouw. Wanneer een project Design & Build wordt genoemd betekent dit dat er één bedrijf is die zowel het design als de bouw van het gebouw tot zich neemt. Hierbij zorgt één partij ervoor dat alles klopt en is er dus ook maar één partij aansprakelijk. Het zorgt ervoor dat men efficiënt kan samen werken en er niemand tussenin komt te staan.
Turnkey of D&B?
Het grootste verschil met D&B en turnkey is dat er bij turnkey een ander bedrijf is die het design stuk tot zich neemt. Er wordt bij turnkey dus gebruik gemaakt van twee bedrijven of partijen. De een neemt het design gedeelte voor zijn rekening, de ander de bouw. Daarnaast is een D&B gebouw niet direct instap klaar. Het kan zijn dat de sanitaire voorzieningen er nog niet inzitten of de muren nog niet zijn voorzien van een likje verf.
Hotel interieur
Ook binnen de hotel interieur worden bovenstaande begrippen vaak gebruikt. In de praktijk ziet men dat hier vooral de term turnkey de meeste voorkeur heeft. Dit komt doordat één bedrijf ervoor zorgt dat alle kamer gebruiksklaar zijn. Alle kamers worden dan zo gemaakt dat deze gelijk door de gasten gebruikt kunnen worden. Ideaal als je net een hotel bent begonnen en overal mooie hotel interieur wilt.