Verschillen tussen de verschillende rijbewijzen

Inhoudsopgave

Om auto te kunnen rijden, moet de bestuurder een rijbewijs hebben. De meeste mensen hebben een B-rijbewijs; een rijbewijs vereist om een ​​auto te besturen. Met dit rijbewijs kan een bestuurder boven de 18 jaar (of met een begeleider onder de 18 jaar) maximaal acht personen vervoeren (inclusief de bestuurder, negen personen) en het maximale gewicht is 3.500 kg. Naast dit gewicht kan hij ook een aanhanger trekken met een maximaal gewicht van 750 kg. Na het hebben van rijbewijs B heeft de bestuurder direct rijbewijs AM. Een rijbewijs vereist om een ​​bromfiets, scooter of mini-auto te besturen.

Naast rijbewijs B kun je bij Rijschool Breda nog meer rijbewijzen behalen. Op deze pagina vind je een overzicht.

Rijbewijzen A1, A2 en A.

Voor het besturen van een auto met twee wielen (motor of scooter) met een maximale snelheid van meer dan 45 kilometer per uur en een cilinderinhoud van meer dan 50 cc is minimaal een rijbewijs A1 vereist.

Wanneer de maximumsnelheid hoger is dan 45 km / u, zijn er drie categorieën voor het besturen van een auto met twee wielen:

  • Lichte categorie (A1)
  • Zware categorie met beperking (A2)
  • Zware categorie zonder beperking (A)

Rijbewijs A1

Vanaf 18 jaar kun je examen A1 afleggen. Als je dit rijbewijs hebt, mag je een motor besturen tot 125 cc met een maximaal vermogen van 11 kW en een maximaal leeggewicht van 0,1 kW per kilogram. Hij kan ook een gemotoriseerde driewieler besturen met een maximaal vermogen van 15 kW.

Rijbewijs A2

Vanaf twintig jaar kun je examen A2 afleggen. Het verschil met A1 is dat het maximale vermogen 35 kW mag zijn en het maximale leeggewicht per kilogram 0,2 kW. Als je al een A1-rijbewijs hebt, hoef je alleen de praktijktoets te maken, anders hoef je alleen de theoretische toets te doen.

Rijbewijs A

Je moet minimaal twee jaar een rijbewijs A2 hebben om een ​​rijbewijs A te halen. Het praktijkexamen moet nog worden afgelegd. Start je pas op 24-jarige leeftijd met een rijopleiding, dan kun je direct een rijbewijs A halen (rijbewijs A1 of A2 niet nodig). Met een rijbewijs A mag je met onbeperkt vermogen motorrijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *