Inhoudsopgave
In Nederland komen verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen voor die jaarlijks duizenden mensen oplopen. Deze soa’s kunnen allemaal ernstige gevolgen hebben bij uitblijven van behandeling, hoewel er ook duidelijke verschillen staan tussen soa’s op het gebied van ernst en type klachten.
Door SOA’s op tijd te herkennen en vervolgens te laten testen en behandelen, kun je ernstige gevolgen van een soa relatief eenvoudig voorkomen.
Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Je kunt chlamydia oplopen door seks zonder condoom te hebben. Klachten treden vaak na één tot drie weken op, maar lang niet altijd leidt chlamydia tot klachten, met name bij mannen gebeurt dit niet altijd.
Het belangrijkste symptoom van chlamydia is een branderig gevoel bij plassen. Ook kan er een afscheiding ontstaan, die met name bij mannen vooral ’s ochtends is.
Gonorroe
Gonorroe, ook wel een druiper genoemd, kenmerkt zich ook door een afscheiding. Deze is echter meer pusachtig en doorgaans prominenter aanwezig dan bij chlamydia het geval is. Wel kan ook bij gonorroe pijn bij het plassen ontstaan.
Waar bij chlamydia mannen minder vaak klachten hebben, is dit bij gonorroe andersom: vrouwen merken er vaak weinig van, terwijl gonorroe bij mannen vrij goed te herkennen is.
Bacterieel of viraal
SOA’s zijn bacterieel of viraal, wat simpelweg wil zeggen dat sommige soa’s veroorzaakt worden door een bacteriële infectie en sommige soa’s door een virus. Dit zegt vrij weinig over de overdracht, omdat dit vooral afhangt van de specifieke eigenschappen van de ziektemaker. Waar HIV (virus) bij vaginale seks lang niet altijd wordt overgedragen, is dit wel het geval bij herpes.
Over het algemeen is de behandeling bij een bacterie een stuk eenvoudiger. Antibiotica kan de bacterie vrij snel uitroeien, waarna je volledig genezen bent van de soa. Bij virussen ligt dit anders, omdat de medische wereld nog niet goed in staat is om een virus volledig te doden. Om deze reden zijn zowel hiv als herpes ongeneeslijk, hoewel de klachten wel vrij effectief onderdrukt kunnen worden.