Inhoudsopgave
Een elektrische rolstoel en een scootmobiel lijken in eerste instantie veel op elkaar. Beide worden elektrisch aangedreven en hebben meestal 4 wielen. Daarbij zijn beiden een vervoersmiddel voor mensen die tijdelijk of langdurig moeilijkheden hebben met mobiliteit. Er zijn echter ook genoeg verschillen tussen de twee voertuigen. Wat deze verschillen zijn, zullen we hieronder gaan uitleggen. Daarbij komen ook andere belangrijke onderdelen aanbod voor de toegankelijkheid van deze voertuigen. Denk hierbij aan een oprijplaat voor rolstoelen of een drempelhulp voor scootmobiels.
Wat is een elektrische rolstoel?
Een elektrische rolstoel verschilt niet veel van een normale rolstoel. Alleen de aandrijving is anders natuurlijk. Deze wordt elektrisch aangedreven door middel van een joystick aan het uiteinde van de armleuning. Doordat een elektrische rolstoel niet met de hand hoeft worden aangedreven, zijn de achterwielen van een elektrische rolstoel vaak kleiner dan bij een gewone rolstoel. Bij een elektrische rolstoel is het ook altijd van belang om goed aan te meten hoe alles moet worden ingesteld op basis van de persoon die het zal besturen.
Wat is een scootmobiel?
Een scootmobiel is ook een elektrisch voortgedreven voertuig voor mensen met mobiliteitsproblemen. In tegenstelling tot een elektrische rolstoel, bevinden de besturing zich op de stuurkolom. Een scootmobiel beschikt daarnaast meestal over 3 of 4 wielen, verlichting en een achteruitkijkspiegel. De keuze voor 1 of 2 voorwielen hangt af van de gebruiker. De stoel en armleuningen bij een scootmobiel zijn zeer comfortabel, aangezien de gebruikers er vaak voor langere tijd in zitten.
De verschillen tussen de twee voertuigen
Het eerste grote verschil tussen de twee is dat een scootmobiel een stuurkolom heeft en een elektrische rolstoel niet. Dit zorgt ervoor dat een scootmobiel wendbaarder is, alhoewel elektrische rolstoelen tegenwoordig ook goed en snel kunnen draaien. Dit zorgt er wel voor dat een scootmobiel een stuk zwaarder is dan een elektrische rolstoel en vaak ook een stuk langer. Een voordeel van de rolstoel is dat deze vaak gedeeltelijk kan worden ingeklapt, waardoor het minder ruimte inneemt dan een scootmobiel.
Elektrische rolstoelen hebben een minder grote actieradius dan een scootmobiel. Gemiddeld 15km t.o.v. 50km. Daarbij is het met een scootmobiel mogelijk om stukken harder te rijden. De voorkeur voor een elektrische rolstoel en een scootmobiel hangen dus volledig of van de wensen van de gebruiker.