Inhoudsopgave
Voor de zorgverzekering hebben we diverse kosten. Denk bijvoorbeeld aan de inkomensafhankelijke bijdrage, de zorgpremie, de Wlz premie, maar ook de eigen bijdrage en het eigen risico. Die laatste twee worden vaak nog verward. Wat is nou het verschil tussen de eigen bijdrage en het eigen risico?
Het eigen risico betaal je zelf wanneer je zorg nodig hebt uit de basisverzekering, voordat een zorgverzekeraar bijspringt. Een eigen bijdrage betaal je voor sommige soorten zorg. Dit kan een vast percentage zijn of een vast bedrag. Het kan ook voorkomen dat je én eigen risico én eigen bijdrage betaalt over de zorg.
Het eigen risico
Voor de zorgverzekering betaal je dit jaar (2019) een verplicht eigen risico van 385 euro. Je hebt de mogelijkheid om dit te verhogen met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Het totale maximale eigen risico is daardoor 885 euro.
De eigen bijdrage
De eigen bijdrage is er voor bepaalde soorten zorg. Denk daarbij aan hoortoestellen, orthopedische schoenen of ziekenvervoer. De hoogte van de eigen bijdrage hangt af van de regels voor de zorg die gesteld zijn.
Volgorde van betalingen
Ook belangrijk is de volgorde van de betalingen. Als je gebruik maakt van zorg waarvoor een eigen bijdrage als ook een eigen risico geldt, dan gaat dit als volgt:
- Eerst betaal je de eigen bijdrage.
- Vervolgens betaal je het verplichte eigen risico over het overgebleven bedrag.
- Het bedrag dat nu overblijft betaal je vrijwillig eigen risico over (als je dat hebt gekozen).
- De rest zal de zorgverzekeraar betalen.
Voorbeeld gebroken arm
Stel, je hebt je arm gebroken, en het ziekenhuis geeft hiervoor aan dat dit 1500 euro kost. Hierover betaal je geen eigen bijdrage, maar wel een eigen risico. Dus betaal je eerst zelf 385 euro, en betaalt de zorgverzekeraar de overgebleven 1115 euro.
Voorbeeld kunstgebit
Als je een kunstgebit nodig hebt van bijvoorbeeld 1000 euro, dan betaal je daar wel een eigen bijdrage over. Die bedraagt 25%, oftewel 250 euro. Vervolgens betaal je het verplichte eigen risico (385 euro). De eigen kosten zijn in dat geval 635 euro. De zorgverzekeraar betaalt de overige 365 euro.
Voorbeeld kraamzorg
Voor kraamzorg geldt geen eigen risico, maar wel een eigen bijdrage (4,40 euro per uur). Bij 32 uur kraamzorg voor 40 euro per uur, zijn de totale kosten 1280 euro. De eigen bijdrage daarover is 140,80 euro (4,40 x 32 uur). De zorgverzekeraar betaalt de overige 1139,20 euro aan kosten.
Verschil bij zorgverzekering vergelijken
Nog een puntje waarmee het verschil duidelijk gemaakt kan worden, is bij de vergelijking voor een nieuwe zorgverzekering. Je kan namelijk je (vrijwillig) eigen risico verhogen. Je eigen bijdrage niet. Door je vrijwillig eigen risico te verhogen, biedt de zorgverzekeraar je een korting aan op de zorgpremie.