Verschillen tussen persoonlijk en professioneel leiderschap

verschillen tussen persoonlijk en professioneel leiderschap

Inhoudsopgave

Leiderschap is een veelbesproken onderwerp zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Hoewel leiderschap op beide gebieden vaak voorkomt, zijn er toch verschillen tussen de twee soorten. We zullen in deze blog duidelijk toelichten wat elk van deze soorten leiderschap inhoudt en hoe ze elkaar kunnen aanvullen.

Wat is professioneel leiderschap?

Zoals de term het al weggeeft heeft professioneel leiderschap betrekking op de manier van begeleiding binnen een bedrijf of team. Het draait om het aansturen van anderen om hun doelen te bereiken. Hierbij spelen macht en invloed vaak een rol. Professioneel leiderschap is dan ook voornamelijk gericht op het behalen van zakelijke doelen. Om je een duidelijk beeld te geven, delen we hieronder een aantal herkenbare aspecten van professioneel leiderschap:

  • Doelgerichtheid: leiderschap is in professionele situaties vaak gericht op het behalen van bepaalde zakelijke doelen. Ondanks dat ieder individu andere persoonlijke doelen heeft in een bedrijf, zijn deze zakelijk. Dit kan productiviteit zijn, het realiseren van omzet en andere strategische doelen.
  • Macht: leiders gebruiken in een professionele sfeer vaak hun positie om bepaalde invloed uit te oefenen. Die macht wordt in hiërarchische bedrijven direct toegepast en in minder hiërarchische bedrijven indirect.
  • Transactioneel leiderschap: een leiderschapsstijl die vaak voorkomt in bedrijven is transactioneel leiderschap. Het is een vorm van leiderschap waarbij de leider en de medewerker een soort ruilrelatie hebben. Dit houdt vaak in dat de leider ondersteuning of beloningen biedt in ruil voor de inzet van de medewerkers.
  • Teamrelaties: vaak houdt professioneel leiderschap in dat de leider goede relaties onderhoudt met de medewerkers. Het systeem werkt namelijk pas goed als beide partijen van de relatie kunnen profiteren.

Een belangrijk verschil tussen persoonlijk en professioneel leiderschap is dat professioneel leiderschap niet altijd gericht is op de persoonlijke ontwikkeling van de leider. Persoonlijk leiderschap daarentegen richt zich juist op zelfontwikkeling en zelfsturing.

Wat is persoonlijk leiderschap?

Hoewel persoonlijk leiderschap ook voorkomt in professionele situaties, richt het zich vooral op zelfontwikkeling van individuen. Hierin draait alles om het ontwikkelen van eigen talenten en de balans vinden in je emoties en gedachten om doelen te behalen. Het gaat hierbij dus niet om de invloed op anderen, maar om de invloed die je op jezelf hebt. Persoonlijk leiderschap gaat om de volgende belangrijke aspecten:

  • Zelfsturing: alles draait om het vermogen om jezelf te kunnen sturen, voornamelijk in moeilijke situaties. Dit wil zeggen dat je met jouw emoties en gedachten kunt omgaan en ze probeert te richten op het bereiken van persoonlijke doelen.
  • Inzicht in krachten en zwaktes: om effectief persoonlijk te kunnen ontwikkelen is het belangrijk om inzicht te hebben in je sterktes en zwaktes. Je moet weten waar je krachten liggen en waar je aan moet werken om verder te groeien.
  • Patronen overwinnen: een ander belangrijk aspect van persoonlijk leiderschap is het vermogen om oude gewoontes te doorbreken. Vervolgens is het doel om jezelf nieuwe, positieve patronen aan te leren. Dit kan vaak moeilijk zijn en vereist vaak het investeren in coaching.
  • Talenten ontwikkelen: persoonlijk leiderschap motiveert ook het maximaliseren van je talenten. Dit wil zeggen dat je actief werkt aan het verbeteren van jezelf op basis van jouw unieke talenten.

Vind de balans tussen persoonlijk en professioneel leiderschap

Hoewel we kunnen spreken van verschillen tussen persoonlijk en professioneel leiderschap, kunnen ze elkaar versterken. Een goede leider is namelijk niet alleen in staat om anderen aan te sturen, maar ook om zichzelf te kunnen managen. Hier zijn een paar manieren waarop beide manieren van leiderschap elkaar kunnen aanvullen:

  • Zelfbewustzijn: persoonlijk leiderschap zorgt ervoor dat leiders zich bewust worden van hun emoties. Dit helpt hen in het omgaan met stress en moeilijkheden. Uiteindelijk draagt dit bij aan het worden van een betere professionele leider.
  • Empathie en communicatie: leiders met een goed ontwikkeld persoonlijk leiderschap kunnen zich als leider ook vaak beter verplaatsen in een ander. Dit leidt tot betere communicatie.
  • Flexibiliteit: leiders die zowel in persoonlijk als professioneel leiderschap ontwikkeld zijn, kunnen sneller schakelen tussen verschillende stijlen van leidinggeven.

Er zijn dus degelijk verschillen tussen persoonlijk en professioneel leiderschap. Echter ligt het verschil vooral in de focus. Beide vormen van leiderschap kunnen elkaar aanvullen en versterken, dus maak er gebruik van! Vind je het moeilijk om zelf de balans erin te vinden? Laat je dan begeleiden door een coach!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *