De verschillen tussen floaten en mediteren

Inhoudsopgave

Heb je wel eens gehoord van de Dode Zee? Op deze zee kun je blijven drijven. Dit komt door de hoeveelheid zout wat in het water zit. Het is geen gewoon zout, maar zout met een heel hoog gehalte aan magnesium. Dit is een heel belangrijk mineraal voor ons lichaam. Dit noemen we floaten. Floaten kan worden gedaan in een floatcabine. In dit blog leggen wij jou haarfijn het verschil tussen floaten en mediteren uit.

 

Verhaal achter floaten

Floaten bestaat inmiddels al 40 jaar, maar heeft afgelopen jaren een grote ontwikkeling meegemaakt. In 1954 werd floating ontwikkeld door de Amerikaanse neurowetenschapper John Lilly. Het zou een positief effect hebben op pijn, spanning en algemene welbevinden. Ook zou floaten de creativiteit van mensen bevorderen. Verder moet ook het slaapgedrag van mensen beter worden na het floaten.

 

Populariteit

Er is een stijging te zien in de populariteit van mediteren. Floaten en mediteren lijken veel op elkaar. Tegelijk heeft floaten dezelfde groei meegemaakt. In de floatcabine is er genoeg ruimte voor mediteren, omdat er nul afleiding in de cabines is. Steeds meer artsen, chiropractors en massage therapeuten raden deze manier van ontspannen aan als toevoeging van hun therapieën. De komende jaren zal floaten steeds populairder worden als tegenhanger van ons drukke leven.

 

De sensatie van floaten

Bij floaten wordt, zoals eerder benoemd, je lichaam ondersteund door de zoutoplossing waardoor je moeiteloos blijft drijven. Dit geeft je het gevoel alsof je gewichtloos bent, net alsof je in de ruimte bent. Buiten alle voordelen kan het gevoel dat je zweeft een hele unieke ervaring zijn.

 

Verschil floaten en mediteren

Allebei zijn floaten en mediteren bedoeld om te ontspannen en voor innerlijke rust. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen beiden:

  • Intensiteit: bij meditatie ben je actief bezig om je geest te trainen. Bij yoga ben je zelfs nog met intensievere houdingen bezig. Bij floating ‘drijf’ je letterlijk rond en worden je zintuigen uitgeschakeld.
  • Zintuigelijke isolatie: Bij floating drijf je in een cabine. Deze cabine is geluidsdicht en het is er helemaal donker. Op deze manier worden al je zintuigen uitgeschakeld en ben je niet meer gevoelig voor prikkels. Nu is het floaten in volle werking.
  • Fysieke voordelen: Floaten is goed tegen pijn, spanning en hoe jij je in het dagelijkse leven voelt. Bij meditatie gaat het meer om mentale en emotionele aspecten.
  • Ervaring: Sommige mensen vinden het floaten heel makkelijk om te leren. Het is immers maar ‘drijven’ in een cabine. Bij meditatie komt er meer tijd en energie kijken om het volledig onder de knie te krijgen.

 

Bij allebei de onderdelen is het eindelijke doel om te ontspannen. Uiteindelijk gaat het bij floaten meer om het lichaam te ontspannen, terwijl bij meditatie de focus meer wordt gelegd op het mentale aspect.

Om te kijken welke van de twee het beste bij jou past, moet je zelf op onderzoek uitgaan. Uiteindelijk draait het erom wat voor jou persoonlijk het beste werkt. Bekijk hier waar je kunt floaten in Nederland.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *