Inhoudsopgave
Er zijn veel verschillende soorten giftige stoffen en vergif. Tussen de twee is er wel een vrij duidelijk verschil. Maar ze kunnen beide dodelijk zijn als je er mee in aanmerking komt. In deze verschillen tussen gaan we iets dieper in op de verschillen tussen giftige stoffen en gif en wat je hier tegen kan doen.
Wat zijn giftige stoffen?
Giftige stoffen kunnen radioactief, explosief, giftig en brandbaar zijn. Ze zijn vaak ook slecht voor het milieu, hierbij kan je denken aan benzine, kernafval, vuurwerk en chloor. Wanneer worden deze stoffen als giftig bestempeld? Wanneer deze stoffen een risico vormen voor je gezondheid worden ze als giftig bestempeld. Je kan ook verschillende soorten klachten krijgen van deze stoffen. Per stof kunnen deze klachten variëren. Sommige stoffen kunnen explosief zijn of verbrandingsgevaar geven, denk aan gas of benzine. Door andere kan je weer flauwvallen. Sommige gevaarlijke stoffen kan je meteen merken en door andere gevaarlijke stoffen kan je pas na een aantal jaar klachten krijgen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld asbest. Als je in asbest werkt, kan je pas na een aantal jaar klachten krijgen. Giftige stoffen kunnen ook in allerlei vormen komen, bijvoorbeeld in vloeibare, vaste of in gasvorm.
Wat is vergif?
Vergif of gif kan ook een schadelijke invloed hebben op je gezondheid. De basis van vergif of gif kennen we voornamelijk uit de natuur. Hierbij kan je denken aan giftige dieren, zoals slangen, giftige planten, zoals bepaalde paddenstoelen of bacteriën. In de natuur komt gif voor, zodat de dieren of planten zichzelf kunnen beschermen en om zich te voeden. Als ze zich willen voeden gebruiken ze het gif om hun prooi onschadelijk te maken en hun prooi makkelijker te vangen. Gif kan verschillende effecten op je hebben. Deze effecten kunnen bestaan uit hallucinaties, verlamming zuurstof blokkeren.
Houdt personeel op de hoogte met veiligheidsinformatiebladen database
Als bedrijf kan het zo zijn dat je werkt met gevaarlijke stoffen of gif. Er zijn tegenwoordig verschillende software programma’s waarmee je mensen kan waarschuwen. Een voorbeeld hiervan zijn betrouwbare informatiebronnen (veiligheidsinformatiebladen database). Een veiligheidsinformatiebladen database kan je eenvoudig eigen producten aanmaken, opstellen van etiketten, blootstellingsscenario’s en op zoeken van EU-richtlijnen en wetgevingen met betrekking tot gevaarlijke stoffen. Met veiligheidsinformatiebladen database kan u iedereen makkelijk op de hoogte houden en heb je zelf alles centraal staan.