Verschil tussen een kamer- en rolsteiger

Inhoudsopgave

Ga je binnenkort ergens klussen? Dan heb je wellicht een kamer- of rolsteiger nodig. Maar welke soort is nu geschikt voor welke klus? Wij leggen je uit wat de verschillen zijn tussen een kamer- en een rolsteiger.

De toepassingen van een kamer- en rolsteiger

Eigenlijk zit het verschil van beiden al in de naam. Een rolsteiger is geschikt voor klussen buiten, en een kamersteiger wordt binnenshuis gebruikt. Een kamersteiger kun je ook voor buiten gebruiken, maar heeft wel wat beperkingen ten opzichte van een rolsteiger. Daarnaast moeten de steigers voldoen aan alle opbouw- en veiligheidseisen. Heb je binnenkort een grote klus? Je kunt een steiger kopen of huren, afhankelijk van klus.

Opbouw van een kamer- en rolsteiger

Een kamersteiger is makkelijker en sneller opgebouwd dan een rolsteiger. Een kamersteiger bestaat namelijk uit een aantal vouw onderdelen die eenvoudig in elkaar te zetten zijn. Je hebt voor het opbouwen van een kamersteiger maar een persoon nodig. Het nadeel is wel dat kamersteigers een werkhoogte hebben van maximaal 6 meter. Het opbouwen van een rolsteiger daarentegen is iets ingewikkelder. Deze bestaat namelijk uit losse onderdelen en moet door twee of meer man in elkaar worden gezet. De rolsteiger kan wel buiten worden gebruikt, op ondergronden die niet helemaal effen zijn, en heeft een werkhoogte tot maximaal 12,2 meter.

Wielen van de kamer- en rolsteiger

Een rolsteiger kan, zoals net al aangegeven, ook buiten op oneffen ondergronden worden geplaatst. Dat komt door de speciale zwenkwielen die voorzien zijn van een spindel. Daarmee kun je de steiger vlakstellen en met een best hoge werkhoogte toch nog veilig werken.

Ga je buiten aan de slag? Dan is de keuze makkelijk gemaakt: ga voor een rolsteiger. Maar heb je maar een kleine klus binnenshuis? Dan is een kamersteiger beter geschikt.