Verschil tussen kampeertenten en daktenten

Inhoudsopgave

Daktenten

Daktenten zijn niet de nieuwste uitvinding, toch zijn ze zeer populair. Een daktent is een soort tent die je op een auto kan plaatsen, bij de aankomst van bestemming klap je deze uit, daarna ben je direct klaar om te kamperen. Zo blijkt het dat dit populair is voor mensen die van tevoren nog niet eerder hebben gekampeerd. Het is voor mensen die graag op korte avonturen wil en zich snel kunnen verplaatsen.

Kan een daktent op elke auto?

Om te beginnen RipStop, dit is geen tentdoek maar een bewerking die tentdoek sterker maakt en beter bestand tegen scheuren. Bij dit weefproces worden kleine vierkantjes aangebracht in het doek. Deze stevigere draden zijn te zien als vierkantjes van maximaal 1×1 cm en voorkomen dat tentdoek verder scheurt. Daktenten zijn beschikbaar in diverse materialen katoen, nylon, polyamide en canvas.

Een daktent kan op bíjna elke auto. Je hebt in de eerste plaats dakdragers nodig. Deze kunnen op bijna elke wagen gemonteerd worden, maar als jouw auto geen dakrelingen heeft zijn daar ook weer speciale dragers voor. Een gemiddelde set dakdragers kost je zo’n € 150 tot € 250 euro.

Kampeertenten

Kampeertenten zijn gemaakt van katoen, kunststoffen zoals polyester, nylon, PVA, acryl en polykatoen. De voordelen van katoen vergeleken met de kunststoffen is dat het ademt, is vaak minder brandbaar en houd goed de Uv-stralen van de zon tegen. Echter zijn er ook een aantal nadelen zoals dat dit relatief zwaar is en daarbij zich volzuigt bij hevige regen. Hierdoor is katoen een geschikter materiaal voor een vakantie waar men met de auto op de plaats van bestemming komt en daar langdurig verblijft. Daarnaast zijn kunststoftenten populairder bij trekvakantie.

Constructie

Het doek van een tent wordt meestal met stokken op hoogte gebracht, met tentpennen of tentharingen vastgemaakt aan de grond en verder op spanning gebracht. Voor het afspannen van de tent wordt gebruikgemaakt van scheerlijnen. De extra scheerlijnen die worden aangebracht om de tent bestand te maken tegen harde wind worden stormlijnen genoemd. De onderkant van de binnentent noemt men het grondzeil. Ook dit is tegenwoordig van kunststof.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *