Verschil tussen sportschoenen en hardloopschoenen

Inhoudsopgave

Wanneer je naar school gaat of naar je werk draag je goede schoenen. Wat hiermee wordt bedoeld is dat je iets aan je voeten doet dat bij de situatie past. Ga je naar je werk, dan doe je nette schoenen aan. Iets wat onder een pak kan misschien. Als je naar school gaat wil je goed voor de dag komen, maar op een andere manier. Je gaat geen lakschoenen aan doen, maar iets waar je je prettig in voelt. Nike’s of lavair schoenen bijvoorbeeld. Iets representatiefs.

Sporten

Voor elke gelegenheid past dus een schoen, zo ook als je gaat sporten. Ook binnen de sportwereld heb je verschillende soorten schoenen. De bekendste zijn waarschijnlijk sport- en hardloopschoenen. Jij dacht natuurlijk dat dit dezelfde waren, maar er is een duidelijk verschil. Hoewel je hardloopschoenen ook voor andere sporten kunt gebruiken en andersom, is dit niet ideaal.

Hardloopschoenen zijn namelijk echt ontworpen om mee te hardlopen. Ze hebben andere kwaliteiten dan een sportschoen. Vaak is de zool bijvoorbeeld zachter, dit zorgt ervoor dat je extra demping hebt tijdens het hardlopen. Ook kun je de schoenen vaak heel strak aantrekken zodat je stevig in staat. Het is je misschien ook wel eens opgevallen dat hardloopschoenen erg licht zijn. Dit heeft positieve effecten op de prestaties van de gebruiker.

Sportschoenen

De term sportschoenen is een stuk breder, want wat valt hier allemaal onder? Je hebt voetbalschoenen, basketbalschoenen, rugbyschoenen en noem maar op. Elk hebben ze speciale kenmerken die ervoor moeten zorgen dat je beter kunt presteren. Neem voetbalschoenen bijvoorbeeld. Deze zijn eenvoudig te herkennen aan de noppen aan de onderkant van de zool. Deze noppen helpen je op het veld. Ze zorgen ervoor dat je niet uitglijd op een nat veld. Voor rugbyschoenen geldt hetzelfde. Basketbalschoenen zijn weer anders. Omdat het bij basketbal snel gebeurd dat je een enkelblessure oploopt hebben de schoenfabrikanten hier iets op bedacht. Rondom de enkel is er gezorgd voor extra stevigheid zodat sporters zorgeloos kunnen spelen. De schoenen zijn vaak wat hoger om zo de hele enkel in bescherming te nemen.