Verschil tussen stekgrond (zaaigrond) en potgrond

Inhoudsopgave

Wat is het verschil tussen stekgrond en potgrond? Zijn er verschillen tussen stekgrond en potgrond en welk soort potgrond kun je op welk moment het beste kiezen? De belangrijkste verschillen zijn de eigenschappen. Stekgrond, ook wel zaaigrond genoemd, wordt gebruikt om te zaaien of te stekken. Potgrond wordt gebruikt om de planten daarna in te planten.

De belangrijkste verschillen tussen stekgrond en potgrond

Potgrond bevat turf of kokosvezels. Bovendien heeft potgrond basisbemesting voor zes tot acht weken. Dit zijn dan ook de twee belangrijkste verschillen tussen stekgrond en potgrond. Zaaigrond bestaat vooral uit zand en onbemeste grond. Dit zorgt ervoor dat de zaden die je poot kunnen kiemen in een neutrale omgeving. De mest in de grond kan er namelijk voor zorgen dat de jonge worteltjes verbanden. Hierdoor mislukt het zaaien of stekken van planten vaak. Zodra een klein plantje is ontstaan zorgt het overplanten in potgrond voor een extra groeiboost door de potgrond waarin wordt gepoot.

Kiezen voor stekgrond of potgrond?

Heb je dus zaadjes of stekjes die je wil poten, kies dan voor stekgrond (zaaigrond). De zaadjes kiemen in een neutrale omgeving, wat het beste resultaat geeft. Heb je een klein, volwaardig plantje en is het tijd voor een groeiboost, dan is het tijd voor potgrond. Op die manier kun je het beste zelf kamerplanten kweken. De juiste soort grond zorgt er dus voor dat jij binnen no-time jouw eigen Urban Jungle hebt gecreëerd.

De verschillen tussen zaaigrond en potgrond op een rij

Het overzicht met de belangrijkste verschillen tussen zaaigrond en potgrond:
● Zaaigrond is luchtiger dan potgrond
● In zaaigrond zitten geen meststoffen toegevoegd
● Zaaigrond houdt water langer vast dan potgrond
● In zaaigrond zit meer zand dan in potgrond
● Potgrond heeft een vastere structuur, die beter is als groeibodem

Stekjes voor jouw eigen Urban Jungle?

Op verschillende websites op internet kun je stekjes kopen, bijvoorbeeld in een stekjesbox. Je koopt dan stekjes van verschillende kamerplanten, die je vervolgens zelf kunt kweken tot grote kamerplanten. Je vindt alleen volgroeide planten bij Homeblend. Dus heb je minder geduld, dan kun je ook een volgroeide kamerplant kopen. Bovendien kun je zelf kiezen of je voor een gemakkelijke kamerplant kies, of toch kiest voor een speciale kamerplant die ook lastiger te verzorgen is. Om het gemakkelijker te maken heeft Homeplant hiervoor een volledige plantengids: kamerplanten verzorgen gemaakt. Je leest hierin per hippe kamerplant hoe hij het beste verzorgd kan worden, waardoor jouw plant in topconditie blijft.