Verschillen tussen de auto daktypes

Inhoudsopgave

Wanneer je een dakdrager wilt gebruiken moet je rekening houden met de verschillende daktypes die er zijn. Uiteraard is elke auto en model anders dus er zal goed gekeken moet worden naar welke dakdrager voor jou geschikt is. Wij zullen de verschillende daktypes voor je op een rijtje zetten.

Normaal (glad) dak

Een normaal dak wordt ook wel een glad dak genoemd. Deze zul je vaker in het verkeer tegenkomen. Een dakdrager wordt met behulp van een dakdragervoet geplaatst op het dak en met een speciale gevormde klem om de dakrand bevestigd. Onder de voet bevinden zich rubberen blokken. Deze blokken houden de dakdrager stevig op zijn plaats blijft en zorgen ervoor dat het dat geen schade oploopt.

Vaste bevestigingspunten

Deze typen daken zijn voorzien van het fixpoint bevestigingssysteem. Dit kun je herkennen aan de klepjes die in het daklijst aanwezig zijn. Onder deze klepjes zijn schroefgaten of montageblokjes. Middels deze bevestigingspunten worden de dakdragers veilig en stevig gemonteerd. Automerken als, BMW, Mercedes en Opel maken vaak gebruik van dit systeem.

Gesloten railing

Dit zijn daken die een geïntegreerde railing hebben. Dit systeem wordt ook wel flush railing genoemd. Deze railings zijn direct op het dak gemonteerd. Er zit geen ruimte tussen het dak en de railing. De dakdragers worden op deze railing gemonteerd.

Open dakrailing

Deze dakrailingen zijn direct op het dak gemonteerd en hebben ruimte tussen het dak en de railing. Deze dakrailingen worden vaak toegepast bij SUV’s.

T-profiel

Auto’s met dit soort daktypen zijn voorzien van een sleuf die van voor naar achter loopt. Hierin kunnen vervolgens dakdragers met een zogenoemde t-stuk of T-Track adapter monteren.

Regengoot

Als laatste is er de daktype met een regengoot. Een regengoot is een smalle goot die boven de portieren loopt. Vroeger was dit een veelvoorkomend systeem om dakdragers aan te monteren. Tegenwoordig wordt de regengoot ook niet meer toegepast op auto’s en vind je ze alleen nog maar terug bij klassiekers en oldtimers.

Nadat je je daktype hebt bepaald hoef je alleen nog maar te kiezen welk merk dakdrager je wilt. Er zijn veel verschillende merken, waaronder de opbouw.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *