Inhoudsopgave
Als je een website wilt laten bouwen dan zul je vast en zeker te maken krijgen met een front end- en back end developer. Het zijn veel gebruikte termen binnen de IT-wereld. Maar wat betekent dit nu precies? We zullen je het in deze blog uitleggen.
Wat is een front-end developer?
Laten we eerst beginnen bij de front-end developer. Deze persoon zorgt voor al het zichtbare wat jij kunt zien. De developer richt zich tot alle zaken die betrekking hebben tot de voorkant van een website of digitale product, daarom het woord ‘’front’’. Alles wat jij ziet valt dus onder een front-end developer. Denk aan zichtbare elementen, zoals teksten, kleuren, animaties, media enzovoort. Daarnaast zorgt deze persoon ervoor dat de gebruikservaring optimaal werkt. Als je een bepaalde interactie uitvoert op de site, het menu opent, je navigeert en overige knoppen gebruikt zoals bijvoorbeeld de contact knop. Je wilt natuurlijk dat dit werkt en klanten niet tegen fouten aanlopen. De developer doet dit niet alleen voor een website, hij kan dit ook voor een app of programma doen. In de meeste gevallen kunnen deze platformen ook op andere apparaten en/of verschillende schermgroottes te zien zijn. Hij zorgt er dan voor dat de ervaring en het uiterlijk ook hier soepel verlopen.
Nu je weet wat een front-end developer inhoud gaan wij nu de back-end developer uitleggen.
Wat is een back-end developer?
Een website heeft naast het tastbare gedeelte ook een niet zichtbare kant. Deze kant zijn voor websitebezoekers niet te zien. Echter speelt een back end developer een belangrijke rol in dit proces. De werkzaamheden van de back-end developer zijn van uiterst belang voor een goed functionerend product. Daarnaast hebben front-end developers vaak een back-end nodig om een goed werkende gebruikservaring te kunnen bouwen. Een aantal werkzaamheden van een back end developer zijn: het beheren en inrichten van servers, het applicatie- en databeheer, de koppelingen tussen deze applicaties en databronnen en niet te vergeten de beveiliging van digitale producten. Deze developer is als het ware van alle losse onderdelen een geheel maken. Zie het maar als een automonteur. Deze werkt onder de motorkap en brengt de losse onderdelen samen tot één geoliede machine. Deze automatisering van de achterkant kan bedrijven helpen door veel slimmer en efficiënter te werk te gaan.
Nu weet je het verschil tussen een front end- en back-end developer, en weet je ook dat ze normaliter niet zonder elkaar kunnen.