Inhoudsopgave
We staan allemaal wel eens voor het voldongen feit dat onze wasmachine kapot gaat, de tv of de vaatwasser. Helaas gebeuren zulke dingen altijd onverwachts en heb je niet altijd het geld in huis om deze apparaten direct te vervangen. Het kan ook gebeuren dat je gewoon even wat extra financiële ruimte nodig hebt. Dan kan het zomaar zijn dat je even wat geld lenen wilt. Maar let hierbij wel op want geld lenen kost ook geld.
Verschillende manieren van geld lenen
Geld lenen kun je op verschillende manieren. Via de bank, waarbij je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en je rente betaalt. Vergelijk banken onderling op de voordeligste rentevoet. Daarnaast kun je een creditcard gebruiken voor je aankoop. Maar voor de optie ‘gespreid betalen’ betaal je tot wel 15% rente. Ook in het rood staan is een manier om geld te lenen. Hou hierbij rekening met een rentepercentage van 12 à 13%. Zuiver je rekening dus zo snel mogelijk weer aan. Een andere populaire manier van geld lenen is verpanden via een pandjeshuis.
Wat is verpanden
Als je plotseling geld nodig hebt, kun je geld lenen door waardevolle goederen zoals sieraden, edelstenen, campers, auto’s, e.d. als onderpand te geven voor de lening. Het gaat hier om een soort verkoop waarbij jij de eigenaar blijft van de goederen. Stel dat je overweegt om je auto te verpanden, dan kan het zelfs zijn dat je er gewoon mee mag blijven rijden. Om deze goederen weer in eigen bezit te krijgen, betaal je het pandjeshuis het geleende bedrag in maximaal twee maanden terug. Kun je het geld niet terugbetalen dan kun je overwegen je sieraden, auto of andere als onderpand gegeven artikelen te verkopen aan het pandjeshuis. Het voordeel van verpanden is dat je niet via de bank hoeft te gaan en er dus ook geen kredietcontrole plaatsvindt.
In Nederland ligt het rentepercentage voor verpanden bij wet vast op maximaal 4,5% per maand. Betaal je het geleende geld en de verplichte rente niet terug dan wordt het pandjeshuis de eigenaar van je goederen.