Inhoudsopgave
Ze worden vaak voor hetzelfde aangezien, maar zijn dit zeker niet. Er zitten wel degelijk grote verschillen in het last hebben van kalknagels of van schimmelnagels. Te beginnen met de naam. Wanneer je schimmelnagels hebt, dan weet je zeker waar het door komt. Juist, een schimmelinfectie. Bij een kalknagel kan de infectie andere oorzaken hebben. Het hoeft dus geen schimmelinfectie te zijn. Met het blote oog zie je het verschil namelijk niet. Jij vraagt jezelf natuurlijk af hoe je een kalknagel van een schimmelnagel onderscheid, dat lees je hier!
Hoe ontstaat het?
Een kalknagel ontstaat als volgt. Zoals eerder vermeld weet je bij een kalknagel eigenlijk nooit zeker waar het door komt. Een van de oorzaken kan ouderdom zijn. Kalknagel komt namelijk veel voor bij ouderen en bejaarden. Ook eczeem en diabetes zijn vaak de boosdoener. De meest voorkomende oorzaak is echter de volgende: slechte bloeddorstroom of dichte bloedvaten. Merk jij dat je kalknagels hebt, dan is er niet perse reden tot paniek. Het kan zijn dat je er helemaal geen last van hebt. In dit geval hoef je dus ook niet naar de dokter om het te laten behandelen
Een schimmelinfectie is anders. Deze ontstaat dus echt door een schimmelinfectie die onder de nagel gaat broeden. Let goed op: een schimmelinfectie kan namelijk ontstaan bij de nagels van je voeten, maar ook bij die van je handen. Als je goed oplet, dan kun je het begin van de infectie zien. Deze begint vaak aan de zijkant van de teennagel of vingernagel. Laat je de infectie te lang zitten, dan gaat deze zich verspreidden. Meestal merk je dit wel op aangezien het vrij pijnlijk is. In tegenstelling tot een bij een kalknagel wordt bij een schimmelnagel wél aangeraden om dit zo snel mogelijk te laten behandelen.
Vervolg
Na de behandeling moet je er voor zorgen dat de infectie geen kans krijgt om opnieuw gevaarlijk te worden. Dit doe onder andere door al je sokken super heet te wassen zodat de bacterie sterft. Voor vrouwen geld dat je het beste alle nagellak kunt weggooien.