Verschillen tussen natuurlijke en synthetische edelstenen

natuurlijke edelstenen

Inhoudsopgave

Edelstenen hebben door de eeuwen heen mensen gefascineerd met hun schoonheid, zeldzaamheid en mystieke eigenschappen. Ze worden vaak gedragen als sieraden, maar ook gebruikt in industriële toepassingen of bewaard als verzamelobjecten. Tegenwoordig bestaat er echter een groot verschil tussen natuurlijke en synthetische edelstenen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee soorten edelstenen, hun oorsprong en hun unieke eigenschappen.

Wat zijn natuurlijke edelstenen?

Natuurlijke edelstenen ontstaan door geologische processen die miljoenen jaren kunnen duren. Ze worden gevormd uit mineralen die diep in de aarde worden gevonden en hierbij worden blootgesteld aan intense hitte en druk. Dit kan gebeuren door vulkanische activiteit, tektonische bewegingen of door het langzame proces van sedimentatie.

De kwaliteit van natuurlijke edelstenen hangt af van verschillende factoren. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben et de zuiverhuid van mineralen, de grootte van de vorm van de kristallen en de omstandigheden waarin ze zijn gevormd. Natuurlijke edelstenen zijn zeldzaam en daarom ook vaak kostbaar. Enkele voorbeelden van populaire natuurlijke edelstenen zijn diamant, briljant, saffier, robijn, smaragd en topaas. Deze stenen worden vaak gebruikt in verschillende soorten sieraden. Wil je meer weten over diamant en briljant? Lees dan hier de verschillen.

Wat zijn synthetische edelstenen?

Synthetische edelstenen staan ook wel bekend als kunstmatige of lab-geproduceerde edelstenen.  Wetenschappers repliceren de natuurlijke vormingsprocessen van edelstenen door de juiste combinatie van minderalen, druk, temperatuur en tijd te creëren. Hierdoor kunnen ze edelstenen maken die qua chemische en fysische eigenschappen identiek zijn aan natuurlijke edelstenen.

Een van de belangrijkste redenen dat synthetisch edelstenen worden gemaakt is, omdat ze goedkoper zijn dan natuurlijke edelstenen. Doordat ze in het laboratorium kunnen worden gemaakt, kunnen ze gemakkelijk worden geproduceerd. Hierdoor zijn ze ook minder zeldzaam. Ook kunnen synthetische edelstenen worden gemaakt in verschillende kleuren en vormen. De meest bekendste synthetische edelsteen die wordt gemaakt is de Malachiet. Normaal gesproken wanneer de Malachiet op natuurlijke wijzen wordt gemaakt zijn de lijnen op de edelsteen smooth en lopen deze zacht in elkaar over. Maar bij synthetische Malachiet zie je duidelijke harden lijnen en zijn de kleurovergangen een stuk heftiger. Naast dat Malachiet een zeer bekende synthetische edelsteen is, zijn er ook veel soorten edelstenen die worden gebruikt met een achterliggende betekenis. Zo biedt de Aragoniet edelsteen stabiliteit, balans van energiecentra en bevordert de steen geduld en discipline. Bekijk hier de Aragoniet.

Wat is nu het verschil tussen deze twee soorten edelstenen?

Het belangrijkste verschil tussen synthetische en natuurlijke edelstenen is hun oorsprong. Natuurlijke edelstenen ontstaan door geologische processen in de aarde, terwijl synthetische edelstenen in een laboratorium worden gemaakt. Hoewel de synthetische edelstenen dezelfde fysische en chemische eigenschappen kunnen hebben als de natuurlijke edelstenen, hebben ze niet dezelfde zeldzaamheid of unieke kenmerken die natuurlijke edelstenen hebben.

Een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien is de ethische overweging bij de keuze tussen natuurlijke en synthetische edelstenen. De winning van natuurlijke edelstenen kan soms gepaard kaan met het milieu- en ethische problemen. Denk hierbij aan habitatvernietiging en kinderarbeid. Synthetische edelstenen kunnen daarom een ethisch verantwoord alternatief zijn, omdat ze minder milieuschade veroorzaken en beter te controleren zijn op ethische productiemethoden.

Kortom, natuurlijke edelstenen bieden een unieke schoonheid en zeldzaamheid die door de natuur is gecreëerd over miljoenen jaren. Aan de andere kant bieden synthetische edelstenen een betaalbaar en ethisch verantwoord alternatief. mocht je overwegen om een natuurlijke of synthetische edelsteen aan te schaffen is het belangrijk om dit niet te verwarren met kristallen. Tussen edelstenen en kristallen zit namelijk een groot verschil.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *