Verschillen tussen allomonen en kairomonen

Inhoudsopgave

Bij dieren en insecten zitten er 3 stoffen in het lichaam die allemaal op elkaar lijken, maar een compleet andere werking hebben. Deze stoffen zijn:

  • Feromonen
  • Allomonen
  • Kairomonen

Voor velen zijn het onbekende woorden, maar allomonen en kairomonen komen voor in het dieren- en plantenrijk. Hieronder gaan we dieper in op de verschillen van de twee chemische stoffen.

Allomonen

Dit is een chemische stof die wordt aangemaakt in het lichaam van een dier. Als een dier in een gevaarlijke situatie zit dan kan het dier deze stof vrijgeven waarbij schade wordt toegebracht aan de tegenstander. Deze stof wordt in het lichaam aangemaakt en is niet schadelijk voor het eigen lichaam. Deze stof wordt niet alleen op andere dieren afgegeven, maar ook op planten. Zo schermt het dier zijn territorium af en laat aan andere dieren merken dat er gevaar dreigt voor hun als ze te dichtbij komen. Dit is ook een vorm van dominantie laten zien in het dierenrijk.

Kairomonen

Dit is een chemische stof die uitgespoten wordt door een roofdier om haar prooi te lokken. Voor de prooi komt deze geur overeen met de geur van nieuw voedsel vinden. Op deze manier lokt het roofdier de prooi naar hem toe waardoor het roofdier de prooi kan aanvallen. Dit is een term die vaak wordt gebruikt bij insecten aangezien hun minder goed zijn in het scheiden van de geur tussen nieuw voedsel en gevaar. Zo kan er dus voor worden gezorgd dat het roofdier meerdere prooien naar hem toe leidt zonder dat hij er iets voor hoeft te doen.

We kunnen hier dus uit afleiden dat bij allomonen de roofdieren af worden geschrikt door de prooien door middel van een soort verdedigingsmechanisme. En bij kairomonen komen de prooien juist op de geur af van het roofdier waardoor het roofdier eten kan verkrijgen.

Feromonen

De chemische stof feromoon is een vorm van communicatie onder de dieren en insecten wat voor hun soort heel belangrijk is om door te gaan met bestaan. Zo zien we dat bij dieren deze stof wordt gebruikt om vooral gevaar aan te tonen of het gevaar weg te jagen. Neem bijvoorbeeld stinkdieren. Deze beesten spuiten hun feromonen op hun de tegenstander als ze zich onveilig voelen of in gevaar zijn. Door middel van de geur gaat de aanvaller weg en worden ze met rust gelaten. Dit is voor hen een vorm van bescherming aangezien het ervoor zorgt dat geen dier bij hen in de buurt komt. Wil je meer weten over feromonen? Klik hier voor de betekenis van feromonen.

Vond je dit interessant om te lezen? Dan is dit misschien iets voor jou: klik hier voor de verschillen tussen kraaien en raven

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *