Verschillen tussen een rookmelder en hittemelder

Inhoudsopgave

Voor een paar tientjes heb je al een rookmelder. Een rookmelder kan levensreddend zijn en er is dus geen enkele reden om er geen eentje of meer op te hangen. Het aanbod is gigantisch en hoewel sommige exemplaren erg goedkoop zijn. Raden we toch aan om liever iets meer geld uit te geven en een goed geteste rookmelder aan te schaffen. Op de website van inhuisbeveiliging,nl vind je alle informatie over de beste rookmelders.

Hittemelder

Een hittemelder wordt vaak gebruikt op plaatsen waar een rookmelder niet geschikt is. Een hittemelder wordt op plaatsen gehangen waar vocht, damp of rookontwikkeling kan optreden. Denk hierbij aan locaties als in de kelder, garage of keuken. Wanneer er in korte tijd een flinke stijging van de temperatuur plaatsvindt slaat een hittemelder alarm. Hittemelders zijn ontworpen om door temperatuursveranderingen brand te detecteren. Een hittemelder wordt vooral toegepast in ruimtes waar stof, gassen of damp ervoor zorgen dat een rookmelder vals alarm zou slaan. En dus om de haverklap af zou gaan. Brand kan ernstige schade aan gebouwen of de inboedel daarvan toebrengen net als gezondheidsschade. Het is daarom erg belangrijk om brandwarmte te detecteren om ervoor te zorgen dat een brand niet uit de hand loopt.

Is een rookmelder verplicht?

Bij nieuwbouw is op iedere verdieping waar gewoond wordt al een rookmelder verplicht. Het bouwbesluit wordt hiervoor aangepast en het dus wettelijk verplicht is om hieraan te voldoen. Ook wanneer u woont in een huurhuis. Wie niet aan die eis voldoet riskeert problemen met de verzekering indien er brand uitbreekt. Zowel huur als koopwoningen en zowel nieuwbouw als bestaande bouw moeten hier aan voldoen.

De verschillen tussen een rookmelder en hittemelder

Waar moet ik de rookmelder plaatsen?

Aangeraden wordt om ten minste in de hal en de overloop een rookmelder te plaatsen. Dit is vaak de vluchtroute mocht er brand uitbreken.

Wilt u liever maximale beveiliging dan is het verstanding om in alle ruimtes rookmelders te plaatsen. Plaats in ieder geval op elke verdieping tegen het plafond een rookmelder, minimaal 50 cm van een hoek of muur, niet bij mechanische ventilatie in de buurt en ook niet op de tocht. Het beste plaatst u de rookmelders in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen. De zogenaamde vlucht routes in huis.

Een rookmelder of hittemelder kopen

Gaat u een rook- of hittemelder kopen dan moet u op verschillende eigenschappen letten. Om een brandveilig systeem in huis te creëren kunt u gebruik maken van koppelbare rook- hittemelders. Deze rook- hittemelders koppelt u aan andere exemplaren zodat ze reageren op elkaar. Bij een rook- of hittemelder kopen moet u ook letten op de stroomvoorziening. Kiest u voor een rookmelder met ingebouwde accu, rookmelders die gebruik maken van netstroom of heeft u liever een rookmelder met batterij. Wilt u nog een stapje verder gaan dan zijn er ook nog de slimme rookmelders deze kunnen via een app aan en uit gezet worden en wanneer u niet thuis bent sturen deze berichten naar uw mobiele telefoon.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *