Verschillen tussen vintage en tweedehands

Inhoudsopgave

Vintage en tweedehands wordt vaak door elkaar gehaald. Ook termen zoals antiek en retro horen daartussen. Tegenwoordig is het woord ‘vintage’ een bekende term geworden. Dit komt omdat het een duurzame manier is van vooral kleding kopen. De kringloopwinkels labelen hun kleding er dan ook graag mee. Veel mensen gebruiken dus het woord ‘vintage’ wanneer ze tweedehands kleding hebben gekocht in de kringloopwinkel. Dit doen ze zodat het een stuk hipper klinkt. Maar tweedehands en vintage zijn allebei net zo goed voor het milieu.

 

Wat is vintage?

Wanneer een bepaalde item vintage is dan is deze gemaakt tussen de periode van 1920 tot 1980. Ondanks dat deze producten al heel wat jaren oud zijn, zijn ze nog van goede kwaliteit. Vintage is niet alleen bekend bij interieur maar ook bij de modehuizen. Een trui van kasjmier gaat bijvoorbeeld jaren mee. In de modewereld wordt vintage gezien als kleding die vroeger veel werd gedragen. Deze kledingstukken zijn vaak gedragen maar kunnen ook nieuw zijn. De jaren 50 tot en met 80 zijn nu erg populair.

 

Wat is tweedehands?

Het verschil tussen vintage en tweedehands is erg simpel. Zoals net al is benoemd is vintage producten uit de jaren 1920 tot en met 1980 die nog van goede kwaliteit zijn. Tweedehands producten komen niet uit een bepaalde tijd en kun je nog voor heel nieuw krijgen. Een tweedehandsauto is bijvoorbeeld iets wat je tweedehands goed kunt kopen voor een goedkopere prijs dan een compleet nieuwe auto.

 

Wat is dan antiek?

Je weet nu het verschil tussen vintage en tweedehands? Maar wat is nu antiek? Dit zijn items die maar liefst honderd jaar oud zijn. Ze zijn ontzettend zeldzaam en soms zelfs handgemaakt. Antieke items zijn dus zeker niet goedkoop. Voorbeelden van antieke spullen zijn klokken, schilderijen of vazen.

 

Wat is retro?

Als laatste term naast vintage, tweedehands en antiek heb je ook nog retro. Vintage en retro worden het meeste door elkaar gehaald. Retro spullen zijn gangbaar in de huidige tijd en lijken op vintage spullen, maar dat zijn ze niet. Bijvoorbeeld winkels die broeken verkopen die lijken op broeken uit de jaren 90. Van deze broeken worden natuurlijk meerdere maten gemaakt, maar van een vintage broek is meestal maar één maat beschikbaar in een vintage winkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *