Inhoudsopgave
We nemen je even mee in de verschillen tussen twee type folies. Niet de huis- tuin- en keukenfolies, maar de folies die in verschillende industrieën worden gebruikt. De ‘standaard’ folies kennen we wel natuurlijk, want een leven zonder zilverfolie kunnen we ons niet voorstellen. En fin, wikkelfolie en krimpfolie, we duiken even in de verschillen.
Wikkelfolie: hoe, wat en waar?
Wikkelfolie is een echte alleskunner. Het wordt gebruikt voor het beschermen en stabiliseren van je lading. Pallets met allemaal pakketten erop vallen natuurlijk om de haverklap om wanneer deze niet door kwalitatieve wikkelfolie op hun plek worden gehouden.
Wikkelfolie wordt niet alleen gebruikt om de lading op z’n plek te houden maar het biedt ook een beschermlaag tegen vocht en vuil. Ideaal als je je lading aan het lossen bent terwijl het regent. Wikkelfolie wordt dus vooral gebruikt in de logistieke sector. Partijen als PostNL, Bol.com en Albert Heijn hebben waarschijnlijk honderden rollen op voorraad. Wikkelfolie wordt met een dispenser aangebracht, hierdoor kan je folie strak rond jouw dozen wikkelen.
Krimpfolie vs wikkelfolie
Krimpfolie lijkt erg op wikkelfolie, tenminste qua uiterlijk. Krimpfolie gebruik je namelijk voor hele andere doeleinden. Ook krimpfolie zorgt ervoor dat jouw lading op zijn plaatst blijft. Echter wordt het in een andere industrie gebruikt. Drink jij wel eens blikjes frisdrank? Grote kans dat die verpakt zijn in krimpfolie.
Krimpfolie houdt dus niet alleen de producten op z’n plek maar biedt ook perfecte bescherming tegen vocht en vuil. Krimpfolie heet krimpfolie omdat de folie krimpt wanneer je het verwarmt. Krimpfolie werkt dus eigenlijk niet zonder hitte. Wanneer je de folie verhit trekt de folie namelijk strak om het product heen. Het verwarmen gebeurt (meestal) met een krimppistool. Krimpfolie wordt gebruikt voor het inpakken van zowel grote als kleine producten.
Fun fact: krimpfolie wordt ook veel gebruikt onder booteigenaren, wanneer deze in de winter naar binnen gaan wil je de boot namelijk goed beschermen tegen verschillende omstandigheden. Krimpfolie biedt dan de oplossing!
Overeenkomsten van de folies.
Oké, genoeg over de verschillen. Er zijn namelijk ook wat overeenkomsten tussen de twee folies. Zo zijn beide folies bijvoorbeeld gemaakt van LDPE, dit is een soort kunststof. LDPE staat voor ‘Lagedichtheidpolyetheen’ leuk woord voor je volgende potje galgje. Lagedichtheidpolyetheen is waterdicht, hittebestendig (tot 120 graden celcius) en heeft een hoge scheurweerstand. Door de stevigheid én omdat het waterafstotend is, is het dus ideaal om je producten mee te verpakken.