Verschillen tussen het vaccin van Moderna en het Janssen vaccin

Inhoudsopgave

Na ruim een jaar te hebben moeten leven met corona, is het einde in zicht. Eind vorig jaar kwam het verlossende woord: er is een goedwerkend vaccin ontwikkeld tegen dit nare virus dat ons al zo lang in zijn greep houdt. Maar er kwam nog beter nieuws. Er was niet maar één werkend vaccin ontwikkeld, er waren er meerderen. Nederland heeft een aantal vaccins massaal ingekocht. Voldoende om iedereen van ons land mee in te enten en zo voldoende bescherming te geven tegen het coronavirus. Binnenkort komt het Janssen vaccin op de markt en worden de eerste mensen in Nederland hiermee ingeënt. Maar wat is het verschil tussen het Janssen vaccin en bijvoorbeeld het Moderna vaccin. Wij leggen het je uit.

Het Moderna vaccin

Allereerst zullen we kijken naar het Moderna vaccin. Dit vaccin wordt al op grote schaal gebruikt in Nederland. Veel ouderen en medewerkers in de zorg hebben dit vaccin toegediend gekregen. Moderna geeft een bescherming van 94%, net iets minder dan Pfizer (95%). Om aan deze beschermingsgraad te komen dien je wel twee prikken te hebben gehad. Na één prik ben je wel beschermd, maar minder goed. Van alle vaccins die Nederland nu gebruikt, geeft het AstraZeneca het minste effect, namelijk 60%. Zo meteen komen we bij het Janssen vaccin. Moderna is een zogenaam mRNA-vaccin. Dit wil zeggen dat er mRNA wordt geïnjecteerd dat in de lichaamscellen wordt afgelezen. Op deze manier wordt een eiwit geproduceerd.

Het Janssen vaccin

We mogen er wel een klein beetje trots op zijn, het Janssen vaccin. Dit vaccin heeft niet alleen een oer-Hollandse naam, het komt ook nog eens van Nederlandse bodem. Het bedrijf Janssen is onderdeel van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson&Johnson, maar heeft een vestiging in Leiden. Maar dan het belangrijkste: hoe goed werkt dit vaccin? Het Janssen vaccin is voor 67% effectief. Dit is dan wel een stuk minder dan het Moderna vaccin, maar het maakt het er niet slechter op. Het grote voordeel van het Janssen vaccin is toch wel dat je maar één prik nodig hebt om deze effectiviteit te behalen. Alle andere vaccins hebben twee prikken nodig. Dit vaccin werkt ook anders dan het Moderna vaccin. Het is geen mRNA-vaccin, maar een zogeheten Vector-vaccin. Het gebruikt een bestaand stukje verkoudheidsvirus waar een stukje onschadelijk gemaakte genetische code van het coronavirus aan is toegevoegd. Na een injectie gaat je lichaam spike-eiwitten aanmaken, die stimuleren de afweer in het lichaam. Raak je besmet met het coronavirus, dan weet je lichaam al raadt hiermee. Je afweersysteem heeft het immers al eens eerder opgeruimd en weet nu precies wat van hem verwacht wordt.

Stichting Corona Onderzoek

Stichting Corona Onderzoek over de vaccins

Stichting Corona Onderzoek is een initiatief van een advocatenbureau uit Eindhoven. Zij helpen onder andere mensen die gedupeerd zijn door de regels die de regering heeft opgelegd. Zo proberen zij ook tegen te gaan dat vaccineren ‘verplicht’ wordt. Op het moment zijn er namelijk geruchten dat mensen die zich niet laten vaccineren, om wat voor reden dan ook, straks worden buitengesloten van de maatschappij. Door bijvoorbeeld de toegang te weigeren tot openbare locaties of vakanties naar het buitenland te verbieden. Ook werkgevers die een coronatest van een werknemer eisen, zou niet mogen gebeuren. Stichting Corona Onderzoek helpt mensen die hier de dupe van zijn door hun juridisch te ondersteunen. Stichting Corona Onderzoek heeft connecties met doktoren, journalisten, professoren en Kamerleden. Door diepgaande onderzoeken trekken zij hun eigen plan en proberen zo mensen te helpen die de dupe (lijken te) worden van het coronabeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *