Verschillen tussen winterbanden en sneeuwkettingen

Inhoudsopgave

Wanneer de temperatuur kouder wordt zie je dat veel mensen overgaan op winterbanden. Toch kiezen veel mensen voor sneeuwkettingen wanneer ze op vakantie gaan. Sneeuwkettingen zijn in sommige landen zelfs verplicht. In Nederland zijn ze verboden. Maar wat zijn de verschillen tussen winterbanden en sneeuwkettingen?

Winterbanden

In Nederland bestaat er geen winterbandenplicht. Toch wordt het soms aangeraden om op winterbanden te rijden. Winterbanden werken goed bij temperaturen lager dan 7 graden. Ze hebben dan meer grip dan zomerbanden. Bij temperaturen boven de 7 graden worden de banden hard en hebben ze minder grip. Door de diepere groeven, ook wel profiel genoemd, krijg je tijdens koudere weeromstandigheden meer grip. Een voordeel dat je bijvoorbeeld niet hebt met zomerbanden. Veel rijscholen zoals bijvoorbeeld drivingschool Sittard kiezen er bijvoorbeeld voor om op all season banden te rijden. Deze banden presteren zowel bij warme als koude temperaturen goed waardoor je de banden niet steeds hoeft om te wisellen.

Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen zijn letterlijk kettingen die je om je banden doet om extra grip te krijgen. Vaak gebruik je sneeuwkettingen wanneer winterbanden niet genoeg zijn. Als er bijvoorbeeld veel sneeuw ligt dat bestaat er de kans dat de sneeuw in de diepe groeven van de winterbanden blijft zitten. De winterbanden verliezen hierdoor dan hun grip. Sneeuwkettingen zorgen er dan voor dat deze grip dan toch behouden wordt. Met de sneeuwkettingen kun je weer op de besneeuwde wegen rijden. In sommige landen zijn sneeuwkettingen daarom zelfs verplicht. Vaak zijn dit ook landen waar doorgaans veel sneeuw valt. Denk bijvoorbeeld maar aan gebieden in de bergen. Met borden wordt dan aangegeven wanneer je je sneeuwkettingen om je banden moet gaan bevestigen.