Inhoudsopgave
Veel mensen die autorijden kiezer er niet voor om de banden te wisselen voor de verschillende seizoenen. Ze denken dan vaak dat er geen of weinig verschillen tussen de banden zit maar niets is minder waar. Er zitten grote verschillen tussen beide soorten banden. Hoewel het er in eerste instantie op lijkt dat er niet veel verschil zit tussen zomer- en winterbanden is het wetenschappelijk bewezen dat er grote verschillen tussen zit op het gebied van grip en prestatie op de weg. Let ondanks je banden altijd op je rijgedrag. Je kunt het rijden daarom altijd leren bij rijschool Rijswijk.
De verschillen
Er bestaan dus enkele verschillen tussen de banden. Een van de grootste verschillen tussen de banden is het profiel. De lamellen, dit zijn de inkepingen in de profielblokken, zijn bij winterbanden aanwezig maar niet bij zomerbanden. De lamellen zorgen voor extra grip vooral bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden zorgen de lamellen dat de auto stabiel over de weg gaat. Een ander verschil is de rubbersamenstelling. Bij de winterband is het gedeelte van de band dat de weg raakt, ook wel het loopvlak genoemd, voorzien van een samenstelling die bij lage temperaturen flexibel blijft. Ook dit zorgt voor meer grip tijdens koude temperaturen. Een laatste groot verschil is het afrolgeluid. Het afrol geluid is het geluid in decibel dat de banden maken als de auto over het wegdek rolt. Bij lage temperaturen is het afrolgeluid van zomerbanden hoger dan die van winterbanden. Dit komt door de samenstelling van het rubber. De zomerband wordt hard bij lage temperaturen waardoor deze meer afrolgeluid produceert. Daarentegen produceren winterbanden in de zomer meer geluid.
Altijd winterbanden?
Je zou dus kunnen zeggen dat door de grip en prestaties van de verschillende banden je altijd op winterbanden kunt rijden. Dit is niet waar. In de zomer hebben winterbanden juist een langere remweg. Door de inkepingen hebben de winterbanden meer grip in sneeuw en een nat wegdek maar deze zijn minder effectief op een droog wegdek. Verder neemt de remweg van winterbanden toe bij warme temperaturen. Bij een temperatuur van 35 graden of hoger remmen winterbanden maar liefs 30 procent minder dan zomerbanden.