Verschillen tussen een membraan- en kogelterugslagklep

Inhoudsopgave

Een terugslagklep wordt ook wel een terugslagventiel, keerklep of terugstroombeveiliger genoemd. Een terugslagklep bestaat uit één inlaatpoort en één uitlaatpoort, waardoor tegenstroming in het systeem wordt tegengegaan. Als afsluiter laat een terugslagklep vloeistofstroom maar in één richting door.

Werking van een terugslagklep

Terugslagkleppen staan alleen stroming in één richting toe, waardoor ze een minimale verschildruk nodig hebben om het medium te openen. Dit wordt ook wel de openingsdruk genoemd. Per type verschilt de specifieke openingsdruk en klepgrootte. Voor een goede werking is het dus nodig dat het systeem de minimale openingsdruk kan genereren.

 

Bij het dalen van de inlaatdruk wordt de klep afgesloten. Ook bij stroming die van de uitlaat naar de inlaat probeert te stromen sluit de klep. Het sluitmechanisme kan veranderen en is afhankelijk van het type terugslagklep. Kort gezegd zorgt tegendruk ervoor dat een kogel, membraan of schijf tegen de klepzitting drukt, waardoor deze afgesloten wordt. Eventueel kan het afsluitproces ondersteund worden door een veer of door zwaartekracht.

Membraan terugslagklep

Dit type terugslagklep bestaat deels uit een rubberen membraan dat open buigt bij voldoende inlaatdruk. Meestal hebben deze kleppen een vrij zwevend zelfcentrerend membraan, waardoor ze normaal open zijn. Dit wordt ook wel een NO opening genoemd, wat betekent dat er geen openingsdruk is. Bij een normale terugslagklep (NC) ontstaat er door de elasticiteit van het membraan wel openingsdruk. Membraan zijn door hun normaal open karakter ideaal voor lage druk- of vacuüm toepassingen.

Kogelterugslagklep

Kogelterugslagkleppen maken gebruik van een vrij zwevende kogel die rust op de afsluitende zitting om de doorlaat te sluiten. Om een positieve afdichting te creëren wordt de bal in de zitting geleid. Zo wordt tegenstroming tegengehouden. Overschrijdt de druk van het medium in de inlaatzijde de openingsdruk? Dan wordt de kogel losgemaakt van zijn zitting, waardoor er stroming kan optreden. Bij tegendruk klemt de bal tegen de zitting, waardoor de terugslagklep sluit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *