Verschil tussen tankpas en km-vergoeding

Inhoudsopgave

Om aanspraak te kunnen maken op fiscale kilometervergoeding van maximaal 19 cent per gereden kilometer dien je als ondernemer de gereden kilometers bij te houden. Voorwaarde daarbij is dat de gereden kilometers puur zakelijk vallen te verklaren en niet zijn gebruikt voor privéritjes. Eens in de zoveel tijd je meterstand aflezen voldoet daarbij echter niet, als de Belastingdienst erom vraagt dien je een gedetailleerde documentatie van alle zakelijke kilometers aan te kunnen leveren. Als je na elk ritje de begin- en eindstand van de teller opschrijft, naast de datum ben je al goed op de weg. Echter vergt dit wel veel tijd en kan je sneller een foutje maken. Is er dan ook een andere manier om het allemaal bij te houden?

Alternatief voor km-vergoeding?

Kort gezegd, ja. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om zakelijk te gaan rijden met een tankpas. Je werkgever betaald via de gratis tankpas voor jouw brandstofgebruik. En jij als automobilist hoeft geen kilometerstanden voor elk gereden ritje bij te houden.

Wat is voordeliger?

Of een tankpas of gebruikmaken van km-vergoeding voor jou als werknemer meer oplevert, ligt heel erg aan je persoonlijke situatie. Een tankpas bij een lease auto van het werk is vaak voordeliger, omdat je enkel bijtelling hoeft te betalen als je ook privé veel met de auto gaat rijden. Wil je met een privé aangekochte auto zakelijke ritjes vergoed zien worden? Dan ligt het aan de onderhoudskosten en het gemiddelde verbruik van je auto. Of een tankpas of km-vergoeding dan beter is, dien je dan echt uit te laten rekenen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *