Verschillen tussen Kelvin en Lumen

Inhoudsopgave

Vroeger kon je gemakkelijk een lamp kopen. Wou je veel licht dan kocht je een gloeilamp van 60 watt en als je sfeerverlichting wou kocht je een lamp van 30 watt. Tegenwoordig koop je vaak ledlampen en als je net denkt dat je het doorhebt, raak je weer in de war met de verschillen in de ledlampen. In de nabije toekomst worden de led standaard aan de lampen toegevoegd, waardoor je nooit meer een lamp hoeft te vervangen. Maar voordat deze toekomst er is moeten we het eerst nog zelf gaan uitzoeken. In deze verschil tussen worden Kelvin en Lumen behandeld en wordt duidelijk wat deze twee betekenen bij led verlichting.

Wat is Kelvin?

Als je op zoek bent naar lamp zie je vaak Kelvin (K) staan, maar wat is Kelvin precies? Kelvin is een eenheid van thermodynamische temperatuur. Kelvin is ontdekt in de 19e eeuw door een van de belangrijkste natuurkundige van die tijd, de Britse William Thomson. Zijn ontdekking leed tot de Kelvin temperatuur die een absoluut nulpunt had waar geen warmtevloeistof meer kon stromen.

Als je dit naar verlichting vertaald kan je al snel zien dat licht een psychologisch effect van warm of koud kan hebben. Een stelling die bij de Kelvin waarde hoort is: hoe hoger de Kelvin waarde, hoe kouder het effect van het licht eruitziet. Hoe lager de Kelvin waarde, hoe warmer het effect van het licht eruitziet. Het is dus zo simpel en Kelvin heeft niets te maken met hoe warm of koud de lamp wordt.

Wat is Lumen?

Met de Lumenwaarde kunnen we kijken hoeveel licht de lichtbron afgeeft. Lumen geeft een waarde aan hoeveel zichtbaar licht een lichtbron uitstraalt in alle richtingen. Het symbool dat hiervoor wordt gebruikt is LM. Vroeger moesten we rekening houden met watt en hoeveel licht deze uitstraalde. Echter is watt de hoeveelheid energieverbruik van de lamp. Vroeger was het zo dat een hogere watt eenheid meer licht opbracht. Door de introductie van nieuwe technologieën zoals Led is dat niet meer het geval. Led lampen verbruiken bijvoorbeeld heel weinig energie en kunnen dezelfde lichtopbrengst geven als de oude gloeilampen. Door je te richten op de Lumenwaarde (LM) en deze te vergelijken met de verlichting die je vervangt. Kan je er zeker van zijn dat deze je dezelfde lichtopbrengst geeft alleen effectiever en goedkoper.

Conclusie

Als je nieuwe verlichting gaat kopen is het belangrijk om met beide waardes rekening te houden. Kelvin geeft aan hoe warm of koud een lichtbron geeft. Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp uitstraalt in elke richting. Door dit goed te doen kan je een ruimte gezellig maken door warme sfeerverlichting of juist wat actiever en koudere verlichting af te geven.