Inhoudsopgave
Een zorgverzekering die aan werknemers of leden wordt verstrekt wordt een collectieve zorgverzekering genoemd.
Een ziektekostenverzekering die je zelf afsluit – niet via een werkgever of vereniging – wordt een individuele zorgverzekering genoemd.
Wat zijn dan de verschillen tussen beiden en hoe kan je bepalen wat voor jou de beste keuze is? Daar gaan we nu op in.
Een collectieve of individuele verzekering afsluiten?
Grotere bedrijven, vakbonden en vakverenigingen bieden werknemers en leden de kans deel te nemen aan een collectieve zorgverzekering. Die verzekering is meer toegespits op de vaak voorkomende gezondheidsklachten en wensen van haar deelnemers. Ook kan er door schaalvoordeel en de besparing op bepaalde zorgkosten vaak een korting doorberekend worden aan de deelnemers.
Bij een zorgverzekering die je zelf afsluit, los van je werk of je beroepsgroep, is er geen sprake van een meer homegene (gelijke) doelgroep. Stel je werkt in de bouw, dan weet je dat daar vooral mannen werken. Bij een collectieve verzekering wordt er dan bespaard op anticonceptie, zwangerschapsbehandelingen (echo’s) en dergelijke. Die besparingen worden aan de klant doorberekend in de vorm van een lagere maandpremie. Bij een gewone zorgverzekering moet er ook rekening gehouden worden met deelnemers die een heel ander leven leiden, een andere achtergrond kennen of vaker ziek zijn. Dat heeft zijn weerslag op de te verwachten kosten en aan de klant door te berekenen maandpremie.
Wat voor jou de beste keuze is valt moeilijk vooraf te zeggen. Eerst is het verstandig na te denken welke zorgkosten je in het aankomende jaar verwacht. Daarna neem je die punten mee in je vergelijking van het aanbod dat je krijgt via je werk (collectief) en de prijzen en voorwaarden van verzekeraars in een of meerdere zorgverzekeringsvergelijkers.