Inhoudsopgave
Snurken. Wie heeft er niet wakker van gelegen? Snurken is niet fijn voor degene die het hoort, maar ook niet voor de snurker zelf. Zo kun je heel vermoeid zijn overdag, doordat je ’s nachts niet goed slaapt. Ben je een snurker of ken je een snurker, lees dan zeker dit artikel, want een neusspreider kan uitkomst bieden. Er zijn verschillende verkrijgbaar.
Wat is snurken?
Maar laten we eerst beginnen bij het snurken zelf. Snurken ontstaat meestal als de slaper op zijn rug ligt. De mond zakt dan open door een totale spierontspanning en de zachte delen van de neusholte, mond en keel beginnen dan te trillen door de ademhaling. Ook kan het komen doordat je tong zich ontspant en achterin de mond terechtkomt waar het de luchtpijp vernauwt, waardoor het snurkende geluid ontstaat waarbij je denkt dat er bomen worden omgezaagd. Snurken vanuit de neus komt ook voor. Meestal komt dit door een vernauwing van de neusholte. Dit klinkt minder grotesk, meer geknepen en nasaal.
Oorzaken van snurken
Meestal ontstaat snurken als je mond- en keelholte zich dus totaal ontspant en je op je rug slaapt. Maar het kan ook andere oorzaken hebben. Zo blijkt dat mannen vaker snurken dan vrouwen, omdat mannen van nature dieper slapen dan vrouwen. Vergrote amandelen, overgewicht, gebruik van alcohol, tabak en slaapmedicatie en het gebruik van hypothyroide (schildkliermedicatie) kan de kans op snurken aanzienlijk verminderen. Snurken kan voorkomen als symptoom van slaapapneu. Dit is een aandoening waarbij je tijdens de slaap een plotselinge ademstilstand ervaart. Slaapapneu moet altijd door een arts worden vastgesteld.
Gevolgen van snurken
Als snurker kan je soms zelf wakker worden van je eigen gesnurk of door een por in de zij van je partner. Snurken maakt hoe dan ook vermoeid. De reden hiervoor is simpel; je krijgt niet genoeg zuurstof binnen door de vernauwing van de luchtpijp of neusholte. Hierdoor kan het lichaam zich niet herstellen tijdens de slaap. Daarnaast kan snurken hoofdpijn geven, wat je dag kan verhinderen. Snurken is dus niet fijn, maar er zijn hulpmiddelen om snurken te verminderen. Naast het gebruik van deze hulpmiddelen is het aan te raden om af te vallen, bij verkoudheid neusspray te gebruiken, niet op de rug te slapen en bij aanhoudende klachten je huisarts te raadplegen.
Tips om minder te snurken
Leer jezelf aan door je neus adem te halen en niet door je mond. Hierdoor zal je ’s nachts ook eerder door je neus gaan ademhalen dan door je mond. Dit kan helpen om snurken te verminderen.
Neusspreiders
Zoals gezegd komt snurken vooral door een vernauwing van je luchtpijp of neusholte. Hierdoor krijg je niet genoeg lucht en ontstaat het snurkende geluid. Een neusspreider doet precies wat de naam zegt: de neusgaten open houden, zodat je beter kan in- en uitademen. Er zijn neusspreiders in de vorm van een stripje die op de neus plakt, maar ook spreiders die je in de neusgaten aanbrengt.
Neusspreiders met buisjes
De buisjes van deze spreider breng je aan in de neusgaten. Door middel van een bruggetje die je op je neusschot plaatst, blijven de buisjes op hun plek. Er zijn verschillende soorten van deze buisjes op de markt. De een heeft veel gaatjes, de ander niet. Het ene merk is heel stevig, het ander flexibeler. Het is maar net aan jou wat je het meest prettig vindt zitten tijdens het slapen. De functie van de buisjes is simpel: het houdt de neusgaten open, zodat je beter kan in- en uitademen. Bovendien zijn ze nog te gebruiken met neusvleugelstrips.
Neusvleugelspreiders
Daarnaast zijn er neusvleugelspreiders die je net als de buisjes in je neusgaten plaatst. Deze duwen je neusvleugels uit elkaar, zodat je beter adem kan halen. Ook hier zijn verschillende variaties van, gemaakt van een verscheidenheid aan materialen. Een stugge variant zit wellicht niet zo lekker, maar duwt de neusvleugels wel het verst open.
Neusstrips
En dan zijn er nog de neusstrips die je van buitenaf op je neus plakt, om zo de neusgaten verder open te zetten. Ze duwen ze als het ware meer open, maar dan niet in je neus. Ze zijn overigens gemakkelijk te combineren met de neusspreider met buisjes.
Antisnurkbeugel
Wil het met een neusspreider nu echt niet lukken om het snurken te verminderen, dan kun je overgaan op een antisnurkbeugel. Hiervoor zal je eerst wat slaaponderzoeken moeten ondergaan, want er zou nog iets anders aan de hand kunnen zijn waardoor je snurkt. Slaapapneu bijvoorbeeld of een scheef neustussenschot. Dit moet door een arts worden vastgesteld.