De verschillen tussen een fiets en een auto

Inhoudsopgave

Nederland is een echt fiets. Nederland is over de hele wereld bekent omdat wij zoveel fietsen. Daarnaast heeft de gemiddelde Nederlander 1,3 fiets thuis. Dit betekent dus dat er meer fietsen dan inwoners zijn. Aan de andere kant is de auto ook een vervoersmiddel dat veel wordt gebruikt. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de fiets en de auto? Lopen de twee ver uit elkaar of valt het wel mee? Dit lees in de uitleg hieronder.

De fiets

Als eerste wordt er gekeken naar de fiets. Er zijn veel verschillende soorten en maten fietsen. Zo zijn er fietsen voor de grote mensen en fietsen voor de kinderen. Maar zo zijn er ook fietsen voor gehandicapten. Aan de andere kant zien we dat er fietsen zijn voor op de weg en voor in het bos. Er bestaat ook een verschil tussen de sportieve fiets en de ‘normale/gewone’ fiets. Kortom er is veel keus. Toch zijn er een aantal onderdelen die bijna elke fiets heeft. Zo hebben de meeste fietsen: twee wielen, een ketting, tandwielen, een stuur, twee pedalen, verlichting zowel voor als achter, spaken spatborden, een frame, remmen en een zadel. Er moet nog een laatste verschil overigens worden aangegeven. Voor de fiets is geen bepaald certificaat of rijbewijs nodig. Een fiets heeft weinig onderhoudskosten.

De elektrische fiets

De laatste jaren zien we de sterke opkomst van elektrische fietsen. Dit is een type fiets die wordt aangedreven door een elektromotor. Deze motor krijgt haar stroom via een accu. Dit zorgt vaak voor een fijne trapondersteuning. Dit maakt het met name voor ouderen makkelijker om toch even op de fiets erop uit te gaan.

De auto

Ook auto’s zijn te verkrijgen in vele soorten en maten. Zo heb je grote en kleine auto’s, dure en goedkope auto’s, auto’s in vele verschillende kleuren, auto’s met het stuur linke en auto’s met het stuur rechts, auto’s die rijden op benzine en auto’s die rijden op diesel en natuurlijk is er een onderscheid te maken in de vele extra’s die de auto’s hebben. Zo kun je kiezen voor een auto met een navigatiesysteem of juist voor een auto met een sunroof. Veel nieuwe auto’s hebben tegenwoordig een park-assistent. Deze helpt de bestuurder bij het inparkeren. Voor het besturen van een auto dien je een geldig rijbewijs in je bezit te hebben. Dit rijbewijs dien je te halen bij een rijschool. Een voorbeeld van een rijschool is Driving school Tilburg.

Kosten voor een auto

Ook dien je hiernaast veel geld uit te geven voor een auto. Zo zijn er de kosten voor de benzine of diesel. Daarnaast moet je je auto verzekeren. Vervolgens dien je ook elke maand wegenbelasting te betalen. Voor autobezitters betekent dit een kostenpost van minstens 100 euro per maand. Hierbij moeten dan nog de afschrijvings- en onderhoudskosten bijkomen. Een auto is dus best een duur grapje. Op zoek naar een goedkopere optie? Lees dan een de blog over de verschillen tussen huren en leasen. 

De elektrische auto

Ook bij auto’s zien we dat de elektrische variant zijn intrede doet. Deze variant rijdt dus op elektriciteit. Het verschil met de elektrische fiets is dat de elektrische auto wat meer moeite heeft om door te breken. Een bedrijf zoals Tesla is al goed op weg. Toch gaat het nog een tijdje duren voordat de elektrische auto hetzelfde marktaandeel krijgt als de elektrische fiets.