Inhoudsopgave
Bij metaalrecycling bedrijven kun je ijzer vinden in alle soorten en maten. Denk hierbij aan een oud ijzer bedrijf. Hier verwerken ze dagelijks Ferro- en non-Ferro metalen op een deskundige en milieuvriendelijke manier. Deze metalen kunnen op verschillende manieren worden onderverdeeld. Hierbij wordt er gekeken naar de eigenschappen van de metalen en de toepasbaarheid. Bij deze onderverdeling wordt er gekeken naar de grootte van het bestandsdeel ijzer, want metalen worden zelden in zuivere vorm teruggevonden. In deze blog leggen wij u het verschil uit tussen Ferro en Non-Ferrometalen.
Wat is Ferro?
IJzer is een element uit de scheikunde. In het Latijns betekent ijzer, ‘Ferrum’. Hier is het woord Ferro van afgeleid. Ferrometalen zijn de materialen (vaak legeringen) waarbij ijzer het grootste bestandsdeel vormt. Tot deze categorie worden ijzer, gietijzer en RVS gerekend. Dit zijn metalen die terecht zouden kunnen bij oud ijzer Maastricht. Op grond van hun magnetische eigenschappen worden kobalt, nikkel en gadolinium ook tot de Ferrometalen gerekend. Pure metalen zijn te herkennen aan hun chemische symbool en de hoeveelheid metaal in procenten.
Wat is non-Ferro?
Non-Ferro metalen bevatten geen ijzer. Wanneer non-Ferro metalen worden gelegeerd mag het percentage ijzer dat wordt toegevoegd niet hoger zijn dan 50 procent. Anders zou de legering niet tot non-Ferro gerekend. De metalen die onder non-Ferro vallen zijn erg divers. Een aantal voorbeelden van non-Ferro metalen zijn: koper, zink, chroom, goud, zilver, tin, aluminium en titaan. Omdat er zoveel soorten metaal onder Non-Ferro vallen wordt er vaak een onderverdeling gemaakt.
Onder pure metalen vallen de volgende categorieën:
- Edelmetalen: deze metalen worden nauwelijks door oxidatie aangetast. Voorbeelden hiervan zijn goud en platina. Ook zilver valt onder de edelmetalen, ondanks dat zilver iets sneller last heeft van oxidatie.
- Zware metalen: deze hebben een hoge atoommassa en zijn zwaarder dan ijzer. Voorbeelden hiervan zijn: kwik, lood en cadmium.
- Lichte metalen: dit zijn de metalen die lichter zijn dan ijzer, zoals aluminium.
Tot de non-Ferrometaallegeringen behoren de volgende categorieën:
- Gegoten legeringen, zoals bijvoorbeeld brons.
- Gesmede legeringen. Dit zijn legeringen die doormiddel van een smeden zijn ontstaan.
Enkele dingen die je in het dagelijks leven tegen kunt komen waarbij non-Ferrometalen zijn toegepast zijn: als elektrische geleider (kabels), als stroomopslag (accu’s) of als onderdelen in de huizenbouw (afvoerpijpen of dakgoten).
Binnen de werktuigbouwkunde wordt veel gebruik gemaakt van Ferrometalen en non-Ferrometalen. De eigenschappen van metalen verschillen nogal veel. Doormiddel van legeringen kunnen de eigenschappen van metalen worden gecombineerd.