Inhoudsopgave
In de achttiende en negentiende eeuw was ‘Afternoon Tea’ meer een sociale activiteit voor de hogere klasse en was de ‘High Tea’ een noodzakelijke maaltijd voor de werkende arbeidersklasse.
Omdat in die tijd de avondmaaltijd niet werd genuttigd voor 20:00 uur, werd ‘Afternoon Tea’ de brug tussen de maaltijden waarbij deze mini-maaltijd bestond uit broodjes, scones met clotted cream en jam, zoete broodjes en gebak en werd deze genuttigd tussen 15:00 uur en 17:00 uur. Voor de werkende arbeidersklasse was dit geen optie. Thee was zeker in die tijd erg duur en een fabrieksarbeider kwam ook niet eerder thuis dan 18:00 uur en ha dan erge honger. Zo is in de fabrieksgebieden van Engeland langzaamaan de late avondmaaltijd verschoven naar ‘High Tea’.
Een Engelse ‘High Tea’ bestond meestal uit een mok thee, brood, groenten, kaas en af en toe vlees. Variaties op ‘High Tea’ kon onder meer door toevoeging van taarten, aardappelen en crackers.
De ‘Afternoon Tea’ die vandaag de dag wordt geserveerd in Engeland wordt in andere delen van de wereld vaak aangeduid als ‘High Tea’. Dit geldt dus ook voor Nederland waar de High Tea erg populair is maar qua historie deze activiteit dus eigenlijk meer de traditionele ‘Afternoon Tea’ is.
Waar komen de namen vandaan?
Een waarschijnlijke verklaring waarom deze maaltijd ‘High Tea’ werd genoemd is het feit dat het werd gegeten aan een eettafel. Ter vergelijking, de Afternoon Tea werd genuttigd aan salontafels met lage stoelen of banken. De ‘Afternoon Tea’ ontwikkelde zich ook naar een variatie die ‘High Tea’ werd genoemd. Het was een maaltijd die zou kunnen worden gegeten als hun bedienden niet beschikbaar waren, omdat het zo gemakkelijk te bereiden is. De hogere klassen ‘High Tea’ omvatte de samensmelting van ‘Afternoon Tea’ en ‘High Tea’, met de toevoeging van duif, kalfsvlees, zalm en fruit.