Verschil tussen een boekhouder en een accountant.

Inhoudsopgave

De woorden boekhouder en accountant worden vaak door elkaar gebruikt. Onterecht wordt vaak gedacht dat accountant een netter woord is voor een boekhouder. Maar er zijn  toch duidelijk verschillen. Aan beide beroepen zijn er aparte titels aan onderworpen. Organisaties kunnen kiezen om en boekhouder of een accountant in dienst te nemen, vaak is dit afhankelijk van grootte de onderneming. In grote ondernemingen wordt er vaker een accountant aangenomen. Ondernemingen kunnen aan deze beide beroepen loonadministratie uitbesteden.

Verschil in titel

De titel van boekhouder is niet beschermd, dit houdt in feite in dat iedereen zich een boekhouder mag noemen. Uiteraard zijn er wel diverse opleidingen om personen tot boekhouder op te leiden, maar dit is niet verplicht. De term van accountant is wel beschermd, dit betekent dat dus niet iedereen zich mag benoemen tot accountant. De titel mag alleen gegeven worden nadat iemand de benodigde opleiding heeft afgerond. Onder accountant vallen twee verschillende accounttypes namelijk een registeraccount met andere woorden RA genoemd en een account-administratieconsultant met andere woorden AA genoemd.

Verschil in werkzaamheden

Over het algemeen heeft een accountant een meer controlerende rol en een boekhouder meer een uitvoerende functie. Toch zijn er in de praktijk ook veel overlappende werkzaamheden en zijn er accountants die uitvoerende taken aanbieden. Voor de zeer complexe vraagstukken, zal een boekhouder een ondernemer echter altijd doorverwijzen naar een accountant. Bij beide beroepen kan loonadministratie uitbesteden worden.

Verschil in betrokkenheid

Hoe nauw de boekhouder of accountant betrokken is bij jouw bedrijf, heeft ook te maken met de afgesproken contactmomenten en de persoon zelf. Zijn dat een paar momenten per jaar of hebben jullie zeer regelmatig contact. Doordat de boekhouder een uitvoerende functie heeft, wat het grootste deel van de administratieve werkzaamheden bekleedt, zal je deze daarom vaak nauwer betrokken zijn bij je bedrijf dan een accountant.

Verschil in aansprakelijkheid

Bij wanprestaties zijn zowel een boekhouder als een accountant verantwoordelijk voor hun daden en de geleden financiële schade als gevolg hiervan. Door de verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor accountants, is deze schade bij een accountant altijd volledig te verhalen. Bij een boekhouder heb je deze zekerheid helaas niet. Als een boekhouder hiervoor niet verzekerd is, heb je nooit de garantie dat de volledige schade kan worden gedekt. Loonadministratie uitbesteden vanuit een organisatie kan bij beide beroepen wel kan er een verschil zijn in de aansprakelijkheid hiervan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *