Inhoudsopgave
Iedereen die voor een werkgever werkt moet een deel van zijn of haar salaris afstaan. Dit is onder andere voor belastingen, maar ook voor premies voor diverse verzekeringen. Dit financiële stelsel is in Nederland vrij complex en al die verschillende begrippen kunnen voor verwarring zorgen. Denk dan aan begrippen als loonheffing, loonheffingskorting en loonbelasting. Want wat is eigenlijk het verschil tussen loonheffing en loonbelasting? Verschillen-tussen legt jou graag het verschil uit.
Wat is loonheffing?
Met de term ‘loonheffing’ wordt het proces aangeduid dat de werkgever een deel van jouw salaris inhoudt. Dit deel betreft een voorheffing op het bedrag dat iedere werknemer uiteindelijk moet betalen aan belasting en premies voor volksverzekeringen. Zonder deze heffing zou iedereen aan het eind van het jaar zelf een groot bedrag in één keer moeten betalen. Dat is natuurlijk geen positieve verrassing waar we op zitten te wachten. Daarom houdt de werkgever alvast maandelijks een deel in. Aan het eind van het jaar hoef je dan hooguit nog wat na te betalen of krijg je geld terug van de Belastingdienst. Dit krijg je te horen nadat je jouw belastingaangifte hebt ingevuld.
Wat is loonbelasting?
‘Loonbelasting’ is een onderdeel dat onder de verzamelterm loonheffing valt. Een deel van het bedrag dat aan loonheffing wordt ingehouden is namelijk voor het betalen van de loonbelasting. De werkgever draagt deze belasting namens de werknemer af aan de Belastingdienst. Uiteindelijk wordt de belasting tussen de individuele werknemer en de Belastingdienst verrekend.
De hoogte van de loonheffing en loonbelasting
De omvang van de ingehouden loonheffing en loonbelasting wordt bepaald door de hoogte van jouw salaris. Onder het ‘salaris’ waar loonheffing over wordt ingehouden, wordt verstaan het loon, het vakantiegeld, de overwerkuren en de dertiende maand.
Hoe meer je verdient, hoe meer aan belasting wordt afgedragen en hoe meer er vooraf wordt ingehouden. Dit klinkt wellicht oneerlijk, maar de voorheffing is simpelweg gebaseerd op de uiteindelijke afrekening. Als er tussentijds minder zou worden afgehouden, is de eindafrekening aan het eind van het jaar alleen maar hoger.
Waarom loonheffing?
Met de loonheffing betaal je dus eigenlijk een voorschot op de belasting en premies die je aan het eind van het jaar moet betalen. Ieder individu betaalt namelijk inkomstenbelasting, waar loonbelasting een onderdeel van is. Inkomstenbelasting betaal je over inkomen uit werk en wonen (box 1), inkomsten uit een NV of BV waarvan het belang 5% of meer is (box 2) en over het vermogen dat u bezit (box 3). Over het gedeelte ‘inkomsten uit werk’ wordt alvast een voorheffing ingehouden om een eenmalige hoge kostenpost te voorkomen. Daarbij is het ook een voordeel dat de werkgever dit voor zijn werknemers afdraagt. Dit betekent immers een lagere inkomstenbelasting, omdat dit afgedragen gedeelte niet direct in zijn of haar eigen vermogen terecht komt. Als je meer wilt weten over relevante en actuele feiten, neem dan vooral een kijkje op curiales.nl.