Inhoudsopgave
Je hebt er waarschijnlijk nog nooit over nagedacht, en dat is niet eens vreemd. Het is logisch dat je er vanuit gaat dat kaarsen allemaal op dezelfde manier worden gemaakt. Toch is dat niet het geval. Er zit namelijk wel degelijk verschil in de materialen van deze kaarsen. Als je een rondje door je eigen woning maakt en een willekeurige kaars oppakt kun je op het label van de kaars kijken waarvan deze is gemaakt. Het vaakst zal het gaan om sojakaarsen, maar paraffine kaarsen komen ook veel voor. Hoewel ze op het eerste oog misschien veel op elkaar lijken zijn er wel degelijk verschillen. Die verschillen lees je hier
Sojakaarsen in vergelijking met paraffine kaarsen
Zoals eerder vermeld komen sojakaarsen het meeste als alledaagse kaars. Sojakaarsen worden gemaakt van sojawax, dit is een vorm van kaarsvet. Veel mensen wereldwijd geven de voorkeur aan sojakaarsen in plaats van aan paraffine kaarsen. Dit komt grotendeels door het materiaal en hoe het wordt gemaakt. Sojawax van de sojakaarsen wordt namelijk gemaakt van sojabonen die door fair trade worden door verhandeld. Dit gebeurd allemaal netjes en iedereen die in het productieproces betrokken is krijgt hier eerlijk voor betaald.
Aan de andere kant heb je paraffine kaarsen die gemaakt worden van petroleum, een goedje dat ook wordt gebruikt om olie en gas samen te stellen. Dit klinkt al meteen wat onnatuurlijker, en dat is ook zo. Petroleum is namelijk een fossiele brandstof en zoals we allemaal wel weten raken deze fossiele brandstoffen langzaam op. Het is dus verre van duurzaam. Vanuit vroeger uit werden eigenlijk alle kaarsen gemaakt van petroleum. Deze manier van kaarsen maken werd bedacht in het midden van de 19e eeuw. De methode werd jarenlang gebruikt, totdat men er, 150 jaar later, achter kwam dat dit ook met sojawax kon. Sojakaarsen zijn dus pas echt 30 jaar een ding.
Minder schadelijk
Sojakaarsen zijn ook een stuk minder schadelijk. Bij verbranding komen er veel minder giftige stoffen vrij. Daar komt ook nog eens bij dat sojawax en sojakaarsen minder roet afgeven.