Inhoudsopgave
De radio zoals de meeste mensen hem kennen, is vaak een FM-radio. Deze radio vangt analoge signalen op uit de ether via de zogenaamde FM-band. Op deze band zitten al de verschillende radiostations waarop jij je radio kunt afstellen, zoals SkyRadio op 101 FM of 3FM op 96.8 FM. Dit principe wordt in Nederland langzaamaan vervangen door een digitale variant: de DAB+ radio. Deze nieuwe standaard voor radio staat voor Digital Audio Broadcasting en ontvangt het signaal uit de ether voortaan digitaal. Wat het verschil tussen deze twee vormen van radio is, lees je hieronder.
Betere ontvangst en geluidskwaliteit
Een ‘ouderwetse’ FM-radio werkt zoals gezegd met analoge geluidsgolven op de FM-band. De radio vangt de golven van een door jouw gekozen radiostation via de antenne op, en weet deze om te zetten naar het oorspronkelijke geluid. Dit kan best eens voor slecht geluid of ruis zorgen als bijvoorbeeld de antenne niet goed werkt of je de radio net op de verkeerde frequentie hebt afgesteld. Met een DAB+-radio is dit voortaan verleden tijd. Doordat deze radio de signalen uit de ether digitaal opvangt, is het ontvangst stukken beter en klinkt het geluid altijd goed.
Meer zenders om te kiezen
Om uit te kunnen zenden op de FM-band, heeft een radiostation een vergunning nodig. Niet elk radiostation zal zich dit kunnen veroorloven. Daarnaast is er op de band maar een beperkt aantal opties om radiostations te plaatsen, aangezien deze loopt van 87,50 MHz tot 108,00 MHz en daartussen ook nog ruimte tussen verschillende stations vrijgehouden moet worden.
Dit is bij DAB+ niet het geval: radiostations hebben hiervoor geen vergunning nodig, en er is veel meer plek in de digitale ether. Het aanbod op normale radio is daarmee dus lang niet zo groot als dat op DAB+. De keuze voor jou als luisteraar is vele malen groter. Bijkomend voordeel: doordat er zoveel aanbod is, wordt zoeken naar het goede station wel erg moeilijk. Daarom worden alle beschikbare stations uit de ether automatisch voor je ingesteld. Je hoeft hierdoor niet meer zelf op zoek naar de juiste frequentie, maar alleen naar de naam van je favoriete radiostation, bijna vergelijkbaar als online radio websites, hoe handig is dat!