Verschillen tussen rouwen en depressie

Inhoudsopgave

Het overkomt iedereen wel eens dat je je niet lekker in je vel voelt. Dat kan komen door externe factoren, zoals het verlies van een dierbare of interne factoren die je depressief doen voelen, maar waar ligt hier de scheidslijn en wanneer ervaar je rouw of depressie?

Wat zijn gevoelens van rouw?

Het brengt een periode van verdriet en rouw met zich mee die gevuld is met gevoelens van verdriet, angst, schuld en het herbeleven van het verleden dat men jaren met de overledene heeft gedeeld. Bijvoorbeeld de rouwverwerking van een kind, die eerder heengaat dan zijn of haar ouders. Deze ouders moeten hier mee om leren gaan en dat is niet eenvoudig.

Mensen die midden in het rouwproces zitten, beschrijven gevoelens als: geen zin meer om te eten of geen trek, misselijkheid, huilerigheid, onrustig slaappatroon, schuldgevoel omdat ze de dood niet hebben kunnen voorkomen en diepe gevoelens van droefheid. Velen beschreven de gevoelens van rouw die hen overspoelden en dan weer afnamen tot het proces opnieuw begon. Het proces van herbeleven en praten over de persoon die is overleden kan gepaard gaan met gelach als degenen die rouwen zich tijden herinneren die grappig en warm waren.

Volgens de manier waarop de diagnostische categorieën in de DSM IV werden gepresenteerd, waren er duidelijke verschillen tussen rouw en depressie. Nu, in het nieuwe handboek, zijn die verschillen, voor alle doeleinden, geëlimineerd. Met andere woorden, als iemand langer dan twee weken rouwt, valt hij volgens de DSM IV in de categorie zware depressie. Laten we eens kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de symptomen van rouwen na een verlies en die van een zware depressie.

Eigenschap van rouwen

1. Verdriet, wanhoop, rouw

2. Vermoeidheid of weinig energie

3. Tranen

4. Verlies van eetlust

5. Slechte slaap

6. Slechte concentratie

7. Blijde en droevige herinneringen

8. Lichte schuldgevoelens

Geleidelijk aan en na een onbepaalde tijd verdwijnen deze gevoelens wanneer het individu zijn evenwicht hervindt en terugkeert naar het normale leven.

Wat is een zware depressie?

Veel van deze symptomen worden gedeeld door mensen met een zware depressie, maar er zijn ook duidelijk andere symptomen die deel uitmaken van het profiel.

Eigenschappen van een grote depressie

1. Waardeloosheid

2. Overdreven schuldgevoel

3. Suïcidale gedachten

4. Laag gevoel van eigenwaarde

5. Machteloosheid

6. Hulpeloosheid

7. Agitatie

8. Verlies van interesse in plezierige activiteiten

9. Overdreven vermoeidheid

Bij een zware depressie zijn deze gevoelens onophoudelijk en brengen ze het reële gevaar van zelfmoord met zich mee. Het dagelijks functioneren op het werk en thuis wordt belemmerd en de persoon heeft het gevoel dat hij nooit uit deze gevoelens zal komen.

Conclusie

Er is ook gezegd dat een belangrijk verschil tussen rouw en zware depressie is dat bij zware depressie het gevoel van verlies van de geliefde wordt gecompenseerd door warme herinneringen die worden meegedragen door degene die het verlies heeft geleden als deel van zijn psyche. Zoals een vriend mij onlangs vertelde, leven de geliefde mensen uit zijn kindertijd in hem voort als prachtige herinneringen.

Disclaimer: Ervaar je dat jij of een naaste langdurig neerslachtige gevoelens heeft? Vraag dan ten alle tijden aan een professionele hulpverlener wat de mogelijkheden zijn om hieruit te komen.

vond je dit interessant? Lees dan ook het verschil tussen een traditionele en moderne uitvaart.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *