Verschillen tussen aandelen- en CFD-brokers

Inhoudsopgave

Wanneer je wil gaan beleggen, is het aanbod in beleggingsproducten groot. Vaak gaat de voorkeur direct uit naar aandelen, maar er bestaat veel meer dan alleen maar aandelen. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in CFD’s. Zo zijn er ook zelfs brokers die zich enkel focussen op de handel in CFD’s. Wat de verschillen zijn tussen aandelen en CFD’s en de verschillen tussen deze brokers, vertellen we je hieronder. Let op: dit is geen advies.

Wat is een aandeel?

Voordat je op zoek gaat naar een geschikte broker, is het goed om te weten wat de verschillen zijn tussen aandelen en CFD’s. Wanneer je gaat beleggen in aandelen bij een broker, die je kunt vinden op CompareAllBrokers.com, investeer je in een bedrijf. Wanneer je een aandeel in het bezit hebt, ben je dus voor een klein deel eigenaar van het bedrijf. Veel mensen vinden het aantrekkelijk om te beleggen in aandelen: wanneer het goed gaat met het bedrijf, wordt het aandeel en dus ook jouw geld meer waard. Het is een populaire manier om een positief rendement te behalen. Helaas geldt andersom natuurlijk hetzelfde: als het slecht gaat met het bedrijf, gaat het ook slecht met jouw aandeel en wordt jouw geld minder waard. Dat is het risico dat aan aandelen kleeft. Een andere manier om winst te behalen met aandelen is om te richten op dividend. Dit is een winst uitkering van het bedrijf voor de aandeelhouders.

Wat zijn CFD’s?

Daarnaast kun je ook beleggen in CFD’s. CFD staat voor ‘contract for difference’. Zoals de naam al deels doet vermoeden gaat het dus om een contract. In dit geval is het een contract tussen jou als belegger en de broker waarbij het waardeverschil van een onderliggend product, bijvoorbeeld van een aandeel, in kaart wordt gebracht. Je koopt dus geen product en bent er ook geen eigenaar van; je gaat simpel gezegd speculeren wat de waarde is van het product en kunt op basis daarvan meeprofiteren van de bewegende markt. Bovendien heb je bij CFD’s te maken met het hefboomeffect: met een kleine inleg kun je al een groot rendement behalen – en dat geldt natuurlijk ook andersom, waarbij het risico op verlies ook aanwezig is.

Het verschil tussen aandelen en CFD’s

Beide opties klinken interessant, maar wat is de meest interessante optie voor jou? Er zitten namelijk nog wel een boel verschillen tussen aandelen en CFD’s. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Met een aandeel in het bezit ben je daadwerkelijk voor een deel eigenaar van het bedrijf. Je moet het aandeel volledig betalen, terwijl dat bij CFD’s niet hoeft. Dat betekent dus ook dat je geen eigenaar bent van de CFD’s.
  • Bij CFD’s kun je profiteren van het hefboomeffect, bij aandelen niet.
  • Bij aandelen kun je profiteren van dividend, bij CFD’s niet.
  • Wanneer je gaat beleggen in aandelen, is dat vaak met een doel op lange termijn. Als je gaat beleggen in CFD’s, is dat vaak met een doel op korte termijn.

Vind de geschikte broker

Nu je weet wat de verschillen zijn tussen CFD’s en aandelen, kun je op zoek gaan naar een geschikte broker. De broker is namelijk de plek waar jij kunt gaan beginnen met handelen, maar er bestaan talloze brokers. Hoe vind je daartussen de juiste? Brokers vergelijken met elkaar is in dit geval een goede optie.

Als je wil beleggen met CFD’s, is het goed om naar een specifieke CFD-broker op zoek te gaan. Zorg dat je genoeg vooronderzoek doet over zo’n broker voordat je hiermee het contract aangaat. Een CFD-broker heeft veel verstand van dit beleggingsproduct en kan jou dan ook waar nodig op weg helpen. Er zijn online veel CFD-brokers te vinden en deze verschillen onderling erg van elkaar. Denk aan het aanbod, maar ook aan de kosten.

Daarnaast heb je brokers die vooral aandelen aanbieden. Ook deze kunnen onderling verschillen, zoals de klantenservice die je kunt verwachten en de gebruiksvriendelijkheid. Ook is het aanbod per aandelen-broker verschillend. Ga daarom van tevoren aandelen en CFD brokers vergelijken met elkaar en kijk vooral naar de bovenstaande punten. Lees daarnaast ook reviews door van de brokers. Zo weet je precies welke broker het beste bij jou past, zodat je met een gerust hart kunt beleggen. Wanneer begin jij met beleggen?

Disclaimer: Wij geven geen financieel advies, dit betreft een ingezonden artikel. Win advies in bij een financieel adviseur voordat je overgaat tot mogelijk riskante beleggingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *