Verschillen tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar

Huis verkocht - aankoopmakelaar

Inhoudsopgave

De belangrijkste eerste stap is het kiezen van de juiste makelaar in het verkoopproces. Je wilt een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar met de juiste expertise in jouw buurt en natuurlijk in jouw prijsklasse. Maar natuurlijk ook iemand met wie je een klik hebt waar je je prettig bij voelt en met wie je op dezelfde golflengte zit als het gaat over de verkoopstrategie en verkoopprijs of aankoopprijs in het geval van een aankoopmakelaar. Het zijn allemaal belangrijke aspecten als je het hebt over het uitkiezen van de juiste makelaar.

Vergelijk altijd een aantal makelaars

Veel mensen zijn altijd erg geneigd voor het kiezen van een dichtbij zijnde verkoopmakelaar of aankoopmakelaar in de buurt. Of juist een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar die ze kennen via-via of via een bekende. Op zich is dat begrijpelijk, maar dus ook niet altijd even slim. En dat leggen we je uit. Met de komst van het internet is het zeker de moeite waard geworden om makelaars te vergelijken. De makelaarskosten, voorwaarden kunnen nog al snel variëren. Misschien denk je vooraf dat je vooral voor de goedkoopste makelaar wilt gaan of een makelaar die toch wat duurder is. Ik wil je op je hart drukken dat je er gaandeweg in het gesprek achtergaat komen dat er toch wel veel bij komt kijken bij het verkooptraject en je eventueel toch liever voor een full-service makelaar kiest. Of dat je je toch niet helemaal op je gemak voelt bij die makelaar waarbij alles op papier ‘klopt’. Ben dus bewust en bespreek goed wat en voor wie je zult kiezen.

 

Wat doet een aankoopmakelaar? En wat kost een aankoopmakelaar?

Ik hoor de vragen als rond spoken, maar we gaan je een duidelijk beeld geven wat een aankoopmakelaar is. Een aankoopmakelaar helpt je bij een aankoop van jouw woning. Of dit nu je eerste huis is of gaat verhuizen. Dat is geen probleem. Op basis van zijn expertise maakt hij een inschatting van de waarde van het gewenste huis dat je in gedachten hebt. Hij geeft je advies op maat over een realistisch bod en brengt je financiële belangen in kaart tijdens de onderhandelingen met de verkoper. Ook verdiept de makelaar zich in het bestemmingsplan en de bouwkundige staat van de woning. Hierdoor komt u als koper niet snel voor onverwachte verrassingen te staan.

Een groot verschil tussen de aankoopmakelaar en verkoopmakelaar is hun doelstelling. De eerstgenoemde wil vooral dat je gevoelsmatig tevreden bent met het huis dat je gaat kopen, terwijl de laatstgenoemde vanwege zijn courtage een grotere nadruk legt op de verkoopprijs.

Tip: Lees ook Verschillen tussen immigrant en migrant

Gesprek betreft de verkoop van het huis van een koppel

Wat doet een verkoopmakelaar? En wat kost een verkoopmakelaar?

We hebben je net een stukje uitgelegd over wat een aankoopmakelaar is. We gaan je nu meer informatie geven wat een verkoopmakelaar is. Een aankoop makelaar is er om een huis aan te kopen, en een verkoopmakelaar is er om je huis te verkopen. Hij beoordeelt de reële waarde van je huis.
In samenspraak met jou bepaalt hij de verkoopmakelaar de vraagprijs. Hij zet zijn netwerk in om de woning onder de aandacht te brengen van kopers en geeft tips over een optimale woningpresentatie tijdens bezichtigingen. De makelaar onderhandelt namens jou een zo hoog mogelijke verkoopprijs en stelt na akkoord een koopakte op.

 

Het verschil met de aankoopmakelaar zit hem onder andere in het verschil in belangen. De aankoopmakelaar is er alles aan gelegen om een zo laag mogelijke verkoopprijs te onderhandelen, terwijl de verkoopmakelaar een zo hoog mogelijk bedrag voor je regelt. Daarom werkt de verkoopmakelaar nog vaker dan de aankoopmakelaar op basis van courtage. Dat heeft voordelen voor beide partijen: bij een succesvolle verkoop krijgt de makelaar een hogere commissie en jij profiteert dus van een hogere verkoopprijs.

De belangrijke verschillen van een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar.

Net als de koper en verkoper hebben de aankoopmakelaar en verkoopmakelaar verschillende belangen. Bijvoorbeeld beide rollen tegelijkertijd uitvoeren is geen optie, of je moet al kiezen voor een full service makelaar.

Voordat je een makelaar kiest, is het van belang om je opties zorgvuldig af te wegen. Ten eerste wil je samenwerken met een makelaarskantoor dat in jouw regio bewezen succesvol is. Ten tweede wil je dat de partij kiest voor een beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Waarom een full service makelaar?

Om verder te gaan op een full service makelaar, een full service makelaar zorgt voor een totaalpakket voor de klant. De klant hoeft niet veel te doen met een full service makelaar. De makelaar zorgt ervoor dat je zelf niet op zoek hoeft te gaan naar een nieuwe woning. De makelaar zorgt dat jij verschillende nieuwe woningen kunt bezichtigen. Zo doet de makelaar jouw huis verkopen in Stein en hoef jij je er geen zorgen om te maken. Veel mensen kiezen ook voor een full service makelaar. De reden hiervoor is het gemak. Een makelaar regelt alle zaken voor jou.

Pas op met bonusafspraken

Of je nu kiest voor een full service makelaar of een aankoopmakelaar of een verkoopmakelaar, dan zijn er altijd dingen om rekening mee te houden. Het komt namelijk ook wel eens voor dat een makelaar een bonuscourtage voorstelt indien de woning meer opbrengt dan vooraf werd ingeschat. Bonusafspraken van 10 procent van de extra opbrengst komen regelmatig voor, vaak in combinatie met een relatief lage en daardoor aantrekkelijk lijkende basiscourtage. Hier moet je dus goed bij opletten want hierdoor kan de rekening soms enorm hoog oplopen.

Ga je binnenkort een woning kopen of verkopen?

Hier onder hebben we de top 10 beste Rotterdamse makelaars uitgezocht, helemaal voor jou. Want natuurlijk wil je alleen de beste makelaars inschakelen voor de verkoop van jouw huis. Dus ben jij op zoek naar een koopwoning in Rotterdam? Dan moet je op de huidige woningmarkt goed beslagen ten ijs komen om je droomhuis te bemachtigen. Een goede aankoopmakelaar is daarbij geen overbodige luxe als je het ons vraagt. De kennis, ervaring en connecties van een makelaar vergroten meestal jouw kans op een geslaagde koop.

  1. RE/MAX Totaal Makelaars
  2. M1 Makelaardij
  3. Van Herk Makelaars Rotterdam
  4. Voorberg Makelaars Rotterdam
  5. GratisVerhuizen makelaardij
  6. Van Kleef NVM Makelaars
  7. DWM Makelaardij
  8. Zuidstad Makelaars
  9. BLITS Makelaars
  10. Woonvisie NVM Makelaars

Lees hier ook de verschillen tussen een vastgoedmakelaar en een vastgoedhandelaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *