Verschillen tussen een boot en een schip

Inhoudsopgave

In de wereld van de scheepvaart zijn er veel verschillende vaartuigen te vinden. Elk vaartuig heeft zo zijn eigen doel en functionaliteit. Voor pleziertochtjes worden vaker de smallere boten gekozen, zoals een sloep of een kleine speedboot. Vrachtverkeer wordt echter via grote schepen over de oceanen en rivieren vervoerd. De termen boot en schip worden vaak door elkaar gebruikt in de volksmond, maar zijn er eigenlijk verschillen? In dit artikel gaan we daar verder op in, maar eerst kijken we naar de betekenis van eerdergenoemde termen.

Definitie van een boot

In de volksmond wordt vaker het woord boot dan schip gebruikt voor een vaartuig. Het is in feite een algemeen woord geworden voor vaartuig. Echter spreken we meestal van een ‘boot’ als het gaat om een open, klein vaartuig, vaak voor recreatief gebruik of voor professionele doeleinden. We spreken dus van een boot als het niet om een vracht vervoerend vaartuig gaat. Voorbeelden van boten voor professioneel gebruik zijn duikboten en boten van de kustwacht.

Definitie van een schip

Met een schip bedoelen we meestal een vaartuig dat bedoeld is voor transport, voornamelijk voor goederen. Schepen zijn meestal op de open oceaan te vinden, waar ze internationale handelsroutes afleggen. Een schip is, in vergelijking met een boot, gigantisch te noemen. Dankzij een grote, brede romp heeft een schip een uitstekend drijfvermogen. Vanwege de zware ladingen op een schip, is stabiliteit zeer belangrijk.

De wezenlijke verschillen

Zoals we hierboven al genoemd hadden, is het grootste verschil het formaat en het doel van de beide vaartuigen. In de professionele scheepvaart wordt vrijwel altijd van een schip gesproken. Zeg dus nooit tegen een schipper dat hij een mooie boot heeft, maar een mooi schip. Mocht je het alsnog lastig vinden om boten en schepen uit elkaar te halen, dan kun je het volgende hulpstuk gebruiken. Een boot past altijd op een schip, maar een schip niet op een boot. Voor het besturen van een boot of schip zijn verschillende vaardigheden vereist. De meeste mensen kunnen voor hun vaarbewijs gaan, waarna ze een boot mogen besturen. Om schipper of kapitein te worden op een schip, zul je een opleiding moeten volgen. Soms kun je ook ervaring op doen op een boot zonder opleiding, bijvoorbeeld om visser of dekknecht te worden.

Recreatief gebruik

Voor velen is het een droom om eens te mogen varen of om een eigen boot te bezitten. Rustig ronddobberen en genieten van het goede weer op een boot, doet ontspannen. Vandaar ook dat watersport en recreatief varen zeer populair is in Nederland. Voor alles wat je nodig hebt omtrent watersport, kun je terecht bij Bootschappen Watersport. Voor vrijwel elk bootonderdeel is hier iets voor te vinden. Met een eigen boot mag je op verschillende watervlaktes bivakkeren. Als je de open zee op wilt gaan, zul je de internationale vaarregels moeten volgen en in contact moeten staan met een havenmeester. Wat je ook doet, blijf vooral uit de buurt van de grote vrachtschepen. Jouw kleine boot kan namelijk niet opboksen qua kracht en formaat tegen deze schepen. Daarbij creëren schepen een stroming met krachtige golven achter het vaartuig.

Onderhoud van boten en schepen

Aangezien een vaartuig vrijwel altijd in het water ligt, is het onderhevig aan de elementen. Water, wind en zon kunnen allemaal de structuur van een boot of schip aantasten. Het is daarom belangrijk om goed onderhoud uit te voeren. Wees voorbereid, het bezitten en onderhoud van een boot kan duurder zijn dan je voorheen gedacht had. Wanneer een boot of schip aangemeerd ligt, hebben zeedieren en algen de kans om zich te hechten aan het vaartuig. Een maatregel die men hiervoor kan treffen is antifouling. Antifouling is de verzamelnaam voor alle maatregelen die genomen worden om te voorkomen dat algen, mosselen en micro-organismen zich onder het wateroppervlak aan de romp vasthechten. De aanslag die ontstaat op de romp kan voor veel problemen leiden als deze niet op tijd worden aangepakt. Zowel micro-aanslag als macro-aanslag moeten aangepakt worden. Micro-aanslag duidt op micro-organismen en macro-aanslag op mosselen, zeewier, etc.

Handige tips

Wanneer je een eigen boot bezit, is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Regelmatig onderhoud is daar één voorbeeld van. Daarnaast kun je er voor zorgen dat de veiligheid op de boot zo goed mogelijk geregeld is. Zorg altijd voor voldoende reddingsvesten en brandblussers op de boot. Het is ook fijn als je midden op de oceaan contact kunt blijven houden met het vasteland. Er bestaan gps-telefoons die gebruikt kunnen worden om jouw locatie door te geven, wanneer jouw eigen telefoon geen verbinding heeft. Zorg ook voor een lichtkogel pistool. Hiermee kun je in geval van nood een lichtsignaal de lucht in afvuren.

Daarnaast is het ook handig om extra onderdelen op de boot te hebben. Handig voor wanneer iets stuk of verloren gaat. Je wilt natuurlijk niet zonder stroom komen te zitten. Met een victron acculader, laadstroomverdeler en omvormer ben je altijd voorbereid op onverwachtse problemen. Victron energy systemen heeft een groot aanbod aan professionele apparaten voor elektrisch vermogen.