Inhoudsopgave
Er zijn zo van die aandoeningen die best wel invasieve testen vragen. Een SOA-test is bijvoorbeeld erg intiem en misschien zit je daar wel helemaal niet op te wachten. Bovendien is het in veel gevallen veel prettiger om thuis een gezondheidstest uit te voeren. Maar soms moet je toch echt naar de huisarts of de GGD voor een test. Wat is dan het verschil tussen een thuistest van Homed-IQ en een test die door een medisch professional wordt afgenomen?
Wat is een thuistest?
Voor heel veel verschillende mogelijke aandoeningen zijn er thuistests verkrijgbaar. Een van de meest bekende is de zwangerschapstest waarmee je kan kijken of je zwanger bent. Ook zijn er ovulatietesten en de inmiddels bekende COVID-19 test die je thuis kan uitvoeren. Maar wellicht maak jij je zorgen over je vitamine D waardes, omdat je zo moe en neerslachtig bent. En die jeuk rondom je geslachtsdelen… zou dat een SOA zijn of niet?
Of misschien wil jij wel je cholesterol, glucosewaarde, schildklier of lever- en nierfunctie in de gaten houden. Iedere thuistest is gemakkelijk thuis uit te voeren. De een heeft natuurlijk urine nodig, de ander een paar druppels bloed of een ander monster van je lichaam. Door de stappen te doorlopen, kom je tot een uitslag. In het geval van Homed-IQ stuur je de test op naar een laboratorium en ontvang je binnen enkele dagen het resultaat.
Testen bij de arts
In het geval van Homed-IQ voer je een zeer professionele gezondheidstest uit welke door een medisch team wordt geïnterpreteerd. Hierin verschilt het niet zoveel met de testen die worden afgenomen door een arts of medewerker van de GGD. De arts of GGD-medewerker neemt namelijk ook een monster af. Soms moet je eerst naar de huisarts om doorverwezen te worden naar een plek waar je bloed kan laten prikken.
Het ontvangen van de uitslag kan in het ziekenhuis, bij de GGD of de huisarts ook enkele dagen duren. Daar verschillen deze tests dus ook niet in. De testen van Homed-IQ zijn vergelijkbaar met die van medische professionals. Het enige verschil is dat je na een thuistest alsnog met de resultaten naar een (huis)arts moet gaan, wanneer de uitslag niet gunstig is voor jou. In sommige gevallen wordt een dergelijke test dan nogmaals uitgevoerd.
Voordelen van een thuistest
Om uit te zoeken of je een SOA hebt gekregen of toch je bloedsuikerspiegel te hoog is, is het fijn om eerst thuis een eenvoudige test te doen. Het grootste voordeel is dat je thuis toch vaak iets rustiger bent dan in een praktijk. Hierdoor kunnen bepaalde testen nauwkeuriger uitvallen, dan wanneer je gestrest bent.
Daarnaast zijn bepaalde lichamelijke testen veel fijner om uit te voeren in de veiligheid van je eigen bad- of slaapkamer. Vooral bij een SOA of darmkankertest. Als er dan niets met je aan de hand is, hoef je ook niet naar een arts voor invasieve onderzoeken. Dat kan toch wel zo prettig zijn. Dat je dergelijke, emotioneel grote testen dus lekker thuis kan uitvoeren is een pluspunt.
Soms is het handiger om via digitale kanalen met je dokter te communiceren over bepaalde onderdelen, andere keren is het fijner om op locatie langs te gaan. Neem als voorbeeld je hebt thuis een soa-test gedaan en je dokter geeft je digitale instructies. Bij een slecht-nieuwsgesprek is het dan wellicht fijner om persoonlijk contact te hebben. Dit is een van de verschillen tussen E-health en traditionele zorg. Je leest in onze blog erover nog veel meer!
Kosten zijn voor jezelf
Een nadeel – en een groot verschil met testen die je bij een arts doet – is dat je de thuistesten zelf moet kopen. Het gaat immers om preventieve testen. Ga je met een gezondheidsvraag naar de huisarts of GGD dan zijn veel van deze testen opgenomen in je zorgverzekering. De zorgverzekering dekt niet altijd de gemaakte kosten voor een thuistest. Uiteraard zal je voor bepaalde onderzoeken bij de huisarts, GGD of in het ziekenhuis nog wel een deel van je eigen risico gebruiken, waardoor je wel een deel meebetaald. Het is wel aan te raden om bij je zorgverzekering te checken of gezondheidstesten toch vergoed worden.
Snel resultaat in huis
Het fijne aan een thuistest is dat je in veel gevallen de uitslag direct of met een paar werkdagen in handen hebt. Mocht er niets aan de hand zijn, dan hoef je niet alsnog naar de huisarts. Daarnaast is het handig om zo zelf bepaalde bloedwaarden in de gaten te houden. Mocht er dan toch wat met je zijn, dan ben je er in ieder geval heel snel bij, namelijk voordat de klachten wellicht heel erg zijn.
Dat scheelt weer in de lengte van de behandeling. Benieuwd hoe je er dus qua lichamelijke gezondheid voor staat? Doe eens een preventieve gezondheidstest. Helemaal wanneer bepaalde ziektes in de familie voorkomen of wanneer je een hoger risico loopt op het ontwikkelen van een aandoening.