Het nieuwe jaar is begonnen en de lijstjes met goede voornemens zijn weer gemaakt. Een paar kilo’s lichter staat vaak met stip op nummer één. Je kan meer gaan verbranden door te gaan sporten, maar vaak betekent het calorieën schrappen door minder te eten of juist andere dingen (lees: gezonder) eten dan je eerst deed, in de volksmond noemen we dat diëten. Maar ja welk dieet dan? Als je even rondkijkt op internet vind je al snel allerlei verschillende diëten, maar twee springen er momenteel met kop en schouders bovenuit: het ketogeen dieet en het eiwitrijke dieet. Wat is precies het verschil? Is er eigenlijk wel een verschil tussen keto en eiwitrijk?
Beide diëten zijn koolhydraatarme diëten, bij een zogenaamde koolhydraatarm dieet eet je vooral koolhydraten die geen effect hebben op je bloedsuikerspiegel; producten met een lage GI waarde. (Wit) brood, pasta, aardappelen en dergelijke kun je op je buik schrijven tenzij ze volkoren zijn. Het vermijden van ‘slechte’ koolhydraten houdt de insulineafgifte laag en de bloedsuikerspiegel constant.
Bij een eiwitrijk dieet eet je minder koolhydraten en haal je veel energie uit voedsel dat logischerwijs veel eiwitten bevat, denk hierbij aan eiwitrijke producten als peulvruchten, bonen en noten, maar ook vlees en vis. Langzame koolhydraten zoals havermout, volkoren brood en volkoren pasta passen prima in dit dieet.
Het ketogeen dieet doet er nog een schepje bovenop en daarin eet je voornamelijk gezonde vetten. In het ketogeen dieet worden alle koolhydraten uit de maaltijden geschrapt en vervangen door gezonde vetten en in mindere mate eiwitrijke voeding. Het idee hierachter is dat je lichaam de benodigde energie niet meer uit koolhydraten (suikers) kan halen maar gedwongen is vetreserves aan te spreken, je lichaam gaat dan in ketose.
Het ketogene dieet, dat dankzij de Netflix documentaire ‘The Magic Pill’ ook wel bekend staat als het steak-dieet, lijkt minder goed voor het milieu. Dierlijke producten vragen meer ruimte en water dan hun plantaardige tegenhangers en dit gaat niet meer hand in hand met duurzaam consumeren en het zorgen voor een kleinere ecologische voetafdruk.
Daarnaast krijg je bij het consumeren van veel vetrijk voedsel en dierlijke producten makkelijker te veel slechte verzadigde vetten binnen, wat weer het ongezonde cholesterol in je bloed verhoogt en je een hoger risico geeft op een hart- en vaatziekte.
Welk dieet werkt nu het beste? Ga voor het dieet dat je kan volhouden, en lees je goed in. Neem er de tijd voor, alleen dan raak je op een veilige manier de extra kilo’s kwijt en blijven ze weg. Het maakt niet uit welk dieet je volgt, let er wel op dat je niet te veel belangrijke mineralen en vitamines mist in je dieet.
Bekijk ook het verschil tussen Turkse en Griekse yoghurt.