Inhoudsopgave
Microneedling, peeling en pixel peeling zijn allemaal behandelingen om een oneffen of doffe huid beter te maken. Deze behandelingen lijken op elkaar, maar zijn zeker niet hetzelfde. De pixel peel is namelijk een combinatie van microneedling en peeling. We zullen dit hieronder verder toelichten.
Wat is Microneedling?
Microneedling is een intensieve huidbehandeling waarbij onregelmatigheden van de huid (vooral in het gezicht) worden aangepakt. Denk hierbij aan pigmentatievlekken, littekens van puistjes, grove poriën en huidverouderingsverschijnselen zoals een doffe huid, fijne rimpels en lijntjes en verlies van veerkracht en stevigheid. Bij een microneedling-behandeling worden er hele kleine, onzichtbare krasjes ofwel “beschadigingen” in de huid gemaakt, zodat de collageenproductie wordt gestimuleerd. Door deze aanmaak van collageen wordt de huidstructuur sterker, steviger, weerbaarder en tegelijkertijd soepeler. Microneedling kan op deze manier zorgen voor een gladdere en frissere huid, fijnere poriën, vermindering van pigmentvlekken en vervaging van littekens. De krasjes in de huid worden meestal aangebracht met een speciale microneedling pen die een (wegwerp)opzetkop met zeer fijne naaldjes heeft. Deze naaldjes vibreren op hoog tempo in de huid. Na de behandeling is het effect meestal niet meteen zichtbaar. De huid heeft namelijk de tijd nodig om collageen en elastine aan te maken. Na een tijdje moet de behandeling worden herhaald voor het beste resultaat. Microneedling kan in sommige gevallen ook worden gecombineerd met een peeling.
Wat is een peeling?
Een peeling is ook een behandeling om de huid te verbeteren. Deze behandeling heeft echter een andere techniek. Een peeling wordt namelijk gedaan door oude, oppervlakkige huidcellen te verwijderen. Op deze manier kunnen nieuwe, jonge huidcellen aan de oppervlakte komen, zodat de huid zachter en egaler wordt. Met een peeling kunnen oppervlakkige rimpels worden vervaagd en kunnen sporen van acne en verkleuringen van de huid worden verwijderd. De behandeling kan ook dienen als preventief middel om dit soort rimpelingen en verkleuring juist te voorkomen. Peelings werken vooral goed op plaatsen waar de huid vrij dun is, zoals het gezicht, de hals of de rug van de hand. Er zijn verschillende soorten peelings. Denk hierbij aan mechanische peelings, chemische peelings, kruidenpeelings en biopeelings.
Wat is de pixel peeling?
Pixel peeling is een combinatie van een microneedling-behandeling en een (meestal chemische TCA) peeling. Eerst worden er met de microneedling pen kleine krasjes gemaakt in de huid. Deze krasjes zorgen ervoor dat de huid makkelijker actieve werkstoffen kan opnemen. Uiteraard wordt hierdoor ook de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd, zodat de huid wordt geherstructureerd. Na de microneedling-behandeling brengt de huidtherapeut de peeling aan. De intensiteit van de behandeling wordt bepaald door de huidtherapeut. Wanneer een microneedling-behandeling en een peeling worden gecombineerd, kunnen de effecten van deze behandelingen elkaar versterken. Door de kleine (onzichtbare) krasjes in de huid die zijn aangebracht tijdens de microneedling, kan de peelingvloeistof namelijk dieper doordringen in de huid. Hierdoor werkt de peelingsvloeistof nog beter.