Verschillen tussen Millennials en Gen Z

Jongeren met smartphone

Inhoudsopgave

Op sociale kanalen zie je de termen regelmatig voorbij komen: ‘Millennials, herkennen jullie dit nog?’ of ‘Dit is typisch Gen Z’. Maar wat is nu precies het verschil? Allereerst is het goed om te weten wat een generatie inhoud om vervolgens de verschillen duidelijk te maken.

Wat is een generatie

Een generatie bestaat uit personen die in hetzelfde tijdvak zijn geboren. Meestal duurt dit tijdvak ongeveer 15 jaar. De generatie binnen dit tijdvak groeit op in een sociaal-economisch klimaat, politieke systeem en maatschappelijke normen en waarden die bij dat tijdvak horen. Mensen uit dezelfde generatie vinden vaak aansluiting bij elkaar omdat ze vaak dezelfde opvattingen of overtuigingen hanteren. Maar ook omdat ze weer met andere normen en waarden zijn opgegroeid dan de generatie daarvoor of daarna. Het verschil tussen Millenials en Gen Z wordt als ‘groot’ gezien omdat rond het jaar 2000 het digitale tijdperk onwijs snel is gegroeid en dit tegelijkertijd de overgang is naar de nieuwe generatie. Maar is er daadwerkelijk zo’n groot verschil tussen Millennials en Gen Z’s?

 

Wie zijn Millennials?

Millennials, ook wel generatie Y genoemd, is de generatie de voor generatie Z is geboren. Millennials zijn geboren ergens tussen 1986 en 2000. Millennials zijn geboren net voor of tijdens de opstart van het digitale tijdperk. Zij zijn nog bekend met analoge en hebben hierdoor ook een andere kijk op de wereld. Daarnaast maakten Millennials de economische welvaart mee, maar tegelijkertijd ook de aanslagen van 9/11 en de jaarwisseling van 1999-2000 die veel angst veroorzaakte.

Alle Millennials zijn inmiddels volwassen en grotendeels allemaal afgestudeerd. Velen zullen zich momenteel bezig houden met carrière maken of het starten van een gezin. Maar deze gehele generatie bevindt zich momenteel ongeveer in dezelfde levensfase. Dat is bij de volgende generatie wel anders.

Krantenkop 9/11

Wie zijn Gen Z

Gen Z, of generatie Z, is de generatie die ná 2000 is geboren. Gemakkelijk te onthouden: dit is de eerste generatie die zich geen leven meer kan voorstellen zonder internet. Gen Z is dus opgegroeid met een constante informatiestroom en kan informatie razendsnel verwerken, maar is tegelijkertijd ook heel snel weer afgeleid. Daarnaast maakten Gen Z de rampen van vóór het jaar 2000 niet mee, maar groeide wel op in de economische crisis en de nasleep ervan.

De verschillen binnen Gen Z zijn momenteel nog erg groot. Niet eens de hele Gen Z generatie is al volwassen, laat staan in de pubertijd! Terwijl een ander deel van de Gen Z’s al meer overeenkomsten heeft met de levensfase waar de Millennials zich momenteel in bevinden. De life events van de Gen Z’s liggen nu nog erg uiteen. Zo zijn de jongste van de generatie nog volop in ontwikkeling, gaan nog naar de basisschool en leven vrij zorgeloos. Terwijl de oudere Gen Z’s momenteel stressen over het behalen van hun rijbewijs (een spoedcursus voor het behalen van je rijbewijs in Helmond vind je hier) of eindexamen of zelfs al op zoek zijn naar een eigen (huur)woning en fulltime werken. Deze verschuiving van levensfase blijft voortdurend in beweging en op den duur zullen Gen Z’s weer raakvlakken hebben met de volgende generatie die inmiddels ook al aanwezig is op deze aarde: generatie Alfa.

smartphone gebruik festival

Overige generaties

Als je goed hebt opgelet kun je zien dat generatie Y geboren is vóór generatie Z. De letters staan dus in chronologische volgorde. Voor gen Y (of Millennials) werd generatie X geboren. Hieronder de 5 generaties op een rijtje:

  • 1940-1955 Babyboomers. Tijdens en na de tweedewereld oorlog werd deze generatie geboren. Het woord babyboomer slaat op de geboorte golf die in deze periode plaatsvond. Deze generatie groeide op tijdens de wederopbouw.
  • 1956-1970 Gen X. Onze samenleving bestaat voor het grootste deel uit deze generatie. Geboren en opgegroeid tijdens de economische crisis die ontstond na de welvarendheid van de wederopbouw. Gen X wordt ook wel de ‘verloren generatie’ genoemd omdat zij, dankzij de crisis, kampten met veel jeugdwerkloosheid.
  • 1971-1985 De Xennials. Xennials zijn de kinderen van de Babyboomers. Xennials zitten nu volledig in het volwassen leven Carrière, vrije tijd en gezin. De richting waar de Millennials nu ook naar op weg zijn.
  • 1986-2000 Gen y (Millennials)
  • 2001-2015 Gen Z
  • 2015-heden Generatie Alfa. De jongste generatie tot nu toe. Maar ook deze generatie zal opgroeien in een compleet vernieuwde samenleving. Het is voor iedereen nog een verrassing wat deze generatie ons te bieden heeft

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *