Verschillen tussen sociale huurwoningen en de vrije sector

sociale huurwoningen

Inhoudsopgave

Het is handig om als persoon goed geïnformeerd te zijn over de verschillende opties binnen de huurwoningen. Termen die regelmatig genoemd worden zijn sociale huurwoningen en huurwoningen in de vrije sector. In dit blog gaan we het hebben over de specifieke verschillen tussen deze twee vormen van huurwoningen.

De grootste verschillen tussen sociale huurwoningen en de vrije sector

De grootste verschillen tussen deze twee soorten woningen liggen voornamelijk in het puntensysteem, de huurprijs, beschikbaarheid en inkomenseisen. Sociale huurwoningen zijn vooral gemaakt voor mensen met een lager inkomen. Daarom is huurtoeslag vaak mogelijk bij woningen in de sociale huur. Deze woningen bezitten dan ook over een gereguleerde huurbepaling en worden meestal door woningcorporaties verhuurd. De huurprijs wordt dan ook bepaald aan de hand van een speciaal puntensysteem en daarvoor gelden ook inkomenseisen. In de vrije sector vallen daarentegen alle woningen buiten deze regelgevingen en verhuren particulieren vaker deze woningen. De huurprijs heeft daardoor geen maximum, maar de huurprijs is meestal wel marktconform. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan Huurwoning Amsterdam. Daarnaast is er dus ook geen sprake van een inkomsteneis. Hierdoor is er dan meestal geen huurtoeslag mogelijk.

De belangrijkste verschillen in één oogopslag

  • Inkomenstoets: om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, moet je voldoen aan bepaalde inkomstenvereisten. Voor een woning in de vrije sector hoeft dat niet.
  • Huurprijs: de huurprijs van een sociale huurwoning wordt vastgesteld door de overheid. Hierdoor is deze meestal lager dan de huurprijs van woningen in de vrije sector.
  • Beschikbaarheid: meestal is het zo dat sociale huurwoningen moeilijker te krijgen zijn en is hier vaak een wachtlijst voor. In de vrije sector zijn huurwoningen makkelijker beschikbaar, maar meestal ook duurder.
  • Kwaliteit: meestal is de kwaliteit van een woning in de sociale huur ietwat lager dan een woning in de vrije sector.
  • Locatie: vaak is het ook zo dat huurwoningen in de vrije sector een betere ligging hebben dan sociale huurwoningen.
  • Huurverhoging: huurverhoging wordt bij sociale huurwoningen door de overheid vastgesteld, dus de huurverhoging is hoogstwaarschijnlijk lager te zijn bij sociale huurwoningen dan huurwoningen in de vrije sector. De vrije sector heeft namelijk meer vrijheid hierin.
  • Contractvorm: sociale huurwoningen bieden meestal meer zekerheid. Dit komt doordat huurcontracten vaak langer lopen dan in de vrije sector.
  • Inschrijfkosten en bemiddelingskosten: inschrijfkosten zijn vaak laag bij een sociale huurwoning en bemiddelingskosten zijn niet toegestaan. In de vrije sector kunnen deze kostenposten in prijs oplopen.

Wat is een sociale huurwoning?

Een sociale huurwoning is een woning die meestal wordt aangeboden door woningcorporaties. Deze wooncorporaties hebben vaak als doel om betaalbare huisvesting te bieden aan mensen met een wat lager inkomen. De huurprijs van deze huurwoningen wordt door de overheid bepaald. Dit betekent dat er een maximale huurprijs bestaat die gevraagd mag worden. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning dien je wel aan een bepaald aantal eisen te voldoen. Deze eisen zijn gesteld om een zo eerlijk mogelijke verdeling te maken, ook voor mogelijke huurtoeslag. Zo is er ook nog een verschil tussen een huis of een appartement huren.

Wat is een huurwoning in de vrije sector?

Huurwoningen in de vrije sector worden, in tegenstelling tot de sociale huurwoningen, vaak verhuurd door particulieren. Dat betekent niet dat het niet mogelijk is voor een wooncorporatie om een huurwoning in de vrije sector te verhuren. Maar het komt vaker voor dat deze woningen in de vrije sector aangeboden worden door particulieren. Bij deze woningen bestaat er geen maximale huurprijs. Hierdoor zijn de huurprijzen in de vrije sector over het algemeen hoger dan die van de sociale huurwoningen. Dit komt ook doordat de markt de prijs bepaalt. Daarnaast is er geen inkomensgrens voor de vrije sector. Dit houdt in dat iedereen in aanmerking kan komen voor een huurhuis in de vrije sector.

Nu ken je de verschillen tussen een sociale huurwoning en een huurwoning in de vrije sector. De volgende keer dat je een afweging moet maken tussen deze twee soorten huurwoningen, heb je voorkennis om een verstandige keuze te maken. Ben je toch van plan om een huis te kopen? Weet dan de verschillen tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *