Inhoudsopgave
Wie voor zichzelf gaat beginnen, kan mogelijk eens twijfelen tussen zzp’er zijn of freelancer. In beide gevallen werk je voor verschillende opdrachtgevers. Daarbij heb je geen dienstverband met de opdrachtgevers. Wat is dan het verschil tussen beide vormen?
Verschillen tussen zzp en freelance : titel
Er een verschil in uitstraling veelal klinkt freelance voor veel mensen wat vrijer. Simpelweg omdat er het woord free in voorkomt. Je ziet dat met name bijvoorbeeld fotografen vaak de titel freelance hanteren. Dat is natuurlijk ook een wat vrijer, lees creatiever, beroep. Althans zo wordt dat wel door veel mensen zo gezien. In de wat meer degelijker beroepen noemt iemand zich net wat sneller zzp’er. Dat straalt wat meer stevigheid uit. Zeker in bijvoorbeeld administratieve beroepen is dat een voordeel.
Wettelijke verschillen tussen zzp en freelance
Als je ooit reageren wil op een vacature assistent accountant samenstelpraktijk, moet je natuurlijk weten waar het wettelijk om gaat. Mogelijk is dan ook het verschil tussen bv en nv interessant. Tussen de term zzp en freelance zit geen wettelijk verschil. In beide gevallen moet je zoals gezegd werken voor verschillende opdrachtgevers, minimaal 3. Dit is om uit te sluiten dat het om een verkapt dienstverband gaat. Je moet een opdracht uitvoeren voor een opdrachtgever als je freelancer/zzp’er bent. Dat is wezenlijk anders dan in loondienst werken.
Als zelfstandige moet je zelf de loonbelasting betalen. Verder kun je van de inkoop de btw terugvragen en moet je over je factuur btw heffen. Het is gebruikelijk dat ondernemers onderling de prijs exclusief btw benoemen, bij consumenten is het gebruikelijk dat je als freelancer/zzp’er de prijs inclusief btw benoemd.
Als zzp’er/freelancer moet je zelf zorgen voor je pensioen en voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Wel kun je als zelfstandige vaak een hoger uurtarief vragen.
Ben je werkelijk freelancer of zzp’er? Dat is niet altijd direct helder. Er is een verschil tussen je inschrijven bij de KvK (dat moet altijd als zelfstandige) en tussen een zelfstandige zijn voor de belastingdienst. Daarvoor moet je bijvoorbeeld voldoende verdienen. En er zijn nog andere criteria die de belastingdienst hanteert. Dus dat is ook belangrijk om te weten. Als je niet veel verdient merkt de belasting je werk mogelijk aan als bijverdienste. Er is ook een zogenaamde kleineondernemersregeling (KOR), daarmee kun je een hoop minder administratieve rompslomp hebben. Handig als je niet veel omzet draait.
Lees ook over de verschillen tussen zzp-en en bedrijfsdiensten!