Inhoudsopgave
Wanneer je een website gaat maken, dan zul je een keuze moeten maken voor een website beheersysteem (CMS). Laten twee veelgebruikte beheersystemen eens gaan vergelijken om te zien wat de verschillen zijn. We gaan kijken naar het populaire WordPress en het minder bekende MotoCMS.
De basis
Als eerste WordPress. Dit is een beheersysteem wat erg populair is voor het maken van websites. Het kan gratis gedownload worden en eenvoudig worden geïnstalleerd, omdat het open-source software is. WordPress kan worden uitgebreid met thema’s, sjablonen en plugins die je kunt gebruiken voor het ontwikkelen van je eigen website.
Dan MotoCMS. Dit is een klik-en-sleep beheersysteem voor het ontwikkelen van supersnelle websites. Via een eenvoudige beheeromgeving kun je direct je website samenstellen en je ziet direct het resultaat op je scherm. Het is een premium beheersysteem, wat betekent dat je voor het gebruik van MotoCMS een maandelijks bedrag betaalt.
Het ontstaan
WordPress werd in 2003 uitgebracht voor blogwebsites, iets waar het beheersysteem nog steeds veel voor gebruikt wordt. In de jaren daarna werd WordPress verder uitgebreid en werd het steeds meer een website beheersystem. Je kunt WordPress gebruiken voor het ontwikkelen van elk soort website, of het nu een kleine persoonlijke website is of een uitgebreide bedrijfswebsite.
De eerste versie van MotoCMS werd uitgebracht in 2008 als Flash website beheersysteem. Omdat Flash niet meer gebruikt wordt is men overgestapt naar HTML websites, en heeft men ervoor gekozen om het beheersysteem zo toegankelijk mogelijk te maken voor website bouwers die op efficiënte wijze een eigen website willen maken.
Kosten
Het is een misvatting dat een WordPress website volledig gratis is. Als je een website maakt met WordPress, dan zul je rekening moeten houden met de kosten voor webhosting. Ook zul je moeten betalen voor het gebruik van een premium WordPress Thema en vereisen sommige plugins een aankoop.
MotoCMS vereist het kopen van een licentie voor het gebruik van het beheersysteem. Via een maandelijks bedrag kun je gebruik maken van het website beheersysteem en ontvang je software updates. De kosten voor webhosting en e-mail zijn hierbij inbegrepen.
Webwinkel
Het openen van een webwinkel in WordPress is eenvoudig te realiseren door de WooCommerce plugin te installeren. Met deze plugin kun je producten verkopen, en je kunt verzend- en betaalmethodes (zoals iDEAL) toevoegen.
Met MotoCMS kun je via een betaalde uitbreiding een webwinkel beginnen, maar de ondersteuning is helaas nog niet goed genoeg voor Nederlandse gebruikers. Dit komt omdat omdat bijvoorbeeld iDEAL niet toegevoegd kan worden als betaalmethode.
Uitbreidingen
WordPress kun je uitbreiden met thema’s en plugins. Er zijn vele duizenden ontwikkelaars die uitbreidingen maken voor WordPress. Door een thema te kiezen kun je je website een andere uitstraling geven, en door plugins te installeren kun je de functionaliteit van je website uitbreiden met nieuwe mogelijkheden. Er zijn ontelbaar veel verschillende thema’s beschikbaar, en het aantal plugins is eveneens heel groot.
Voor MotoCMS zijn slechts een beperkt aantal thema’s en uitbreidingen beschikbaar. Je keuze is dus beperkt, maar het voordeel is dat alle thema’s en uitbreidingen worden ontwikkeld door MotoCMS zelf. Hierdoor ben je verzekerd van goede ondersteuning bij vragen en/of problemen.
Bedrijfswebsite
Voor het maken van een bedrijfswebsite kun je met beide beheersystemen erg goed uit de voeten. Je kunt uitgebreide pagina’s samenstellen, en de juiste content toevoegen om je klanten te informeren.
Conclusie
Nu weet je wat de verschillen zijn tussen WordPress en MotoCMS. Wat is nu het beste systeem? Helaas is daar geen duidelijk antwoord op te geven. Beide beheersystemen hebben hun sterke en zwakke punten, en alleen jij kunt een keuze maken welk systeem het beste werkt voor jouw website.