Inhoudsopgave
De border collie is wereldwijd een zeer geliefde hond voor schapen drijven, agility, doggydance, gehoorzaamheid of gewoon als huishond. De Australian shepherd geniet iets minder populariteit, maar wordt tegelijkertijd vaak aangezien voor een border collie. De rassen hebben namelijk vooral lichamelijk veel overeenkomsten. Leer de verschillen kennen, zodat ook jij de honden voortaan uit elkaar kunt halen.
Uiterlijke verschillen
Zowel de border collie als de Australian shepherd zijn herdershonden die gebruikt worden om schapen te drijven. De border collie vindt zijn oorsprong in Schotland en Engeland. Hoewel de naam van de aussie doet vermoeden dat het ras uit Australië komt, komt deze hond eigenlijk uit Amerika. Hoogstwaarschijnlijk kwam dit ras tot stand door verschillende herdershonden te kruisen met border collies. Daarom hebben ze ook veel overeenkomsten.
De Australian Shepherd is vaak terug te zien in een driekleurig jasje, zoals zwart-bruin-wit en rood-bruin-wit. Ook blue- en red merle zijn populaire kleuren. Hoewel de border collie ook in veel kleurvariaties te zien is, is de hond vooral populair in het zwart-wit. Border collies zijn vaak tweekleurig of hebben een blue – of red merle vacht. De Australian shepherd wordt regelmatig met een zogenaamde ‘bobbed tail’ geboren, waarbij de staart slechts een stompje is. Toch zijn er ook veel aussies die wel een staart hebben.
Aussies zijn in de regel ook wat groter en steviger gebouwd dan borders. Dit is vooral bij de reuen het geval, want een Aussie reu behoort een schofthoogte te hebben tussen de 53 en 58 centimeter. Een border reu moet volgens de rasstandaard tussen de 50 en 55 centimeter hoog zijn. De oren van de border collie zijn vaak half opstaand of geheel rechtopstaand. De Australian shepherd heeft hangende of half opstaande oren. Hoewel rechtopstaande oren soms wel voorkomen, valt dit uiterlijke kenmerk niet binnen de rasstandaard.
Verschil in karakter
Beide honden zijn schapendrijvers en hebben veel beweging nodig. Ze zijn energiek, atletisch en ook nog eens hartstikke slim. Toch wordt de border vaak als energieker ervaren dan de aussie. Bij beide rassen is het belangrijk dat hun energie in de juiste banen wordt geleid en dat er veel tijd wordt besteed aan hun opvoeding. Gaat je pup wel eens uit logeren? Zorg er dan in ieder geval voor dat
je een goede aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Als ze zich gaan vervelen, kunnen ze zich namelijk heerlijk gaan uitleven op de stoel- of tafelpoten. Border collies staan bekend als de slimste honden ter wereld. Of de border echt veel slimmer is dan de aussie, hangt waarschijnlijk van de individuele hond af. Wel zijn de aussies volgens vele eigenaren een stukje eigenwijzer en training van dit ras kost gemiddeld dus wat meer tijd.