Inhoudsopgave
Wanneer je van plan bent een motorrijbewijs, ofwel rijbewijs A, te halen, dien je eerst een theorie en vervolgens twee verschillende praktijkexamen af te leggen. Deze praktijkexamens betreffen het AVB en AVD-examen. Voorafgaand aan deze praktijkexamen dien je te zijn geslaagd voor het theorie-examen of in beschikking te zijn van een geldig rijbewijs B (autorijbewijs). De AVB en AVD-examen dienen door jouw betreffende rijschool te worden aangevraagd. De basis voor beide examen is gelijk. Zo wordt de volgende kleding vereist:
- Een goedgekeurde motorhelm
- Oogbescherming (een helmvizier of zonnebril)
- Schoenen tot over de enkels
- Een beschermende broek tot aan de enkels
- Een beschermende jas die het bovenlichaam bedekt
Daarnaast is het van belang dat je je identiteitsbewijs bij je hebt en dient de motor jet juiste vermogen te hebben in de categorie waarvoor je examen doet. Hierna kun je van start met ofwel het AVB of het AVD-examen. Maar wat zijn de verschillen?
Het AVB-examen
De ‘A’ in AVB staat voor het motorrijbewijs en VB voor voertuigbeheersing. Het AVB-examen vindt plaats vóór het ADV-examen. Tijdens het AVB-examen dien je 7 oefeningen uit te voeren op een examenterrein. Vanaf de zijlijn zal de examinator behoordelen of jij het voertuig beheerst op zowel hoge als lage snelheid. Hieronder volgt een opsomming van verschillende oefeningen die aan bod kunnen komen:
- Achteruit parkeren
- Langzame slalom
- Wegrijden uit parkeervak
- Denkbeeldige 8
- Stapvoets rechtdoor rijden
- Halve draai
- Uitwijkoefening
- Snelle slalom
- Vertragingsoefening
- Noodstop
- Precisie stop
- Stopproef
Het AVD-examen
Bij de afkorting AVD staat de ‘A’ wederom voor het motorrijbewijs. VD staat voor verkeersdeelneming. Het AVD is het tweede praktijkexamen en tegelijkertijd het laatste dat je dient te halen. Het AVD-examen vindt plaats in het verkeer en duurt een klein uurtje. Voorafgaand aan dit praktijkexamen dient de examinator, net zoals bij rijbewijs B, een ogentest bij je af te leggen. Een ogentest houdt in dat je verkeers- en nummerborden op minimaal 25 meter afstand moet kunnen lezen. Daarbij mag de examinator enkele vragen stellen over de motor zelf. Na deze testjes gaat het motorexamen daadwerkelijk van start. Je krijgt een ontvangertje in je oor waarmee de examinator aanwijzingen kan geven. Tijdens het AVD-examen let de examinator op het volgende:
- Kijkgedrag
- Plaats op de weg
- Toepassing van de verkeersregels
- Beheersing van het voertuig
Direct na afronding van het examen vertelt de examinator of je bent geslaagd.
Kan AVB en AVD in een spoedcursus?
Normaal duurt het behalen van je motorrijbewijs enkele maanden. In deze periode worden wekelijks lessen aangeboden en dien je, verspreid over de periode, het theorie- en de twee praktijkexamen te behalen. Velen vinden deze periode vaak te lang duren. Zowel voor het behalen van je auto- als het motorrijbewijs worden regelmatig spoedcursussen aangeboden waarbij je je rijbewijs binnen één dag al kunt behalen. Echter, voor een motorrijbewijs is het niet mogelijk om je rijbewijs binnen één dag te behalen. Dit komt doordat je voor het motorrijbewijs zowel het AVB als het AVD-examen dient te behalen. Deze praktijkexamens mogen niet op één dag worden afgelegd. Tijdens een spoedcursus voor het motorrijbewijs concentreer je je gedurende een korte tijd op intensieve training en ontwikkeling. Hierbij zul je dagelijks meerdere uren op de motor doorbrengen. Wanneer dit voor jou de voorkeur heeft, is enkel op de snelweg rijden natuurlijk niet heel aantrekkelijk. Velen kiezen er dan voor om de natuur op te zoeken. Gebieden zoals de Peel of de Biesbosch zijn bekend onder motorrijders. Voor het behalen van je motorrijbewijs op korte termijn kun je hier terecht voor een spoedcursus in Dordrecht, nabij het natuurgebied de Biesbosch in Brabant.
Geslaagd
Heb je zowel je AVD als je AVD-examen middels een spoed- dan wel een ‘normale’ cursus behaald, dan kun je de dag na het behalen van je laatste examen je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Het duurt dan ongeveer 5 werkdagen voordat je het rijbewijs kunt ophalen. Houd er wel rekening mee dat een gemiddelde prijs van een rijbewijs € 39,75 betreft wanneer je dit aanvraagt bij de gemeente. En wanneer je kiest voor een spoed-rijbewijs, dan valt de prijs nog ongeveer € 30 hoger uit. Echter, je kunt dan wel je rijbewijs meteen de volgende dag ophalen!